Linkovi

Mentori u newyorškim školama često su 'zamjena za mamu i tatu'


Adele Schroeter i Matilda Cuomo
Adele Schroeter i Matilda Cuomo

Adele Schroeter: "To je posebno očito kada djeca imaju problema - ili s gradivom ili s prijateljima. Često djeca prvo kažu mentoru da im se roditelji razvode. Mislim da je riječ o prilično jedinstvenom odnosu."

Institucija mentorstva vrlo je stara. To je odnos u kome starija i zrelija osoba pomaže mlađoj, u svrhu učenja i stjecanja samopouzdanja. Na toj se ideji temelji ne-profitna organizacija Mentoring USA koja povezuje djecu i tinejdžere s odraslim mentorima. Kako to funkcionira u New Yorku saznat ćemo u prilogu Adama Philipsa.

Četiri sata poslijepodne u državnoj školi broj 59 na newyorškom Upper East Side-u. Većina je učenika otišla kući, no Baily Raffensperger – učenik petog razreda – vježba čitanje sa svojim mentorom Tonyjem Bocciaom. Tony već 13 godina volontira kao mentor.

Kroz ovaj je program prošlo nekih pet tisuća mentorskih parova. Dobar dio, provode na izradi domaće zadaće, ali ima tu i mnogo toga drugog. Baily kaže da je imati mentora 'kao da imaš mamu ili tatu u školi – imaš nekoga tko je na tvojoj strani'. Njegov mentor Tony kaže da nekada zajednički uče, a nekada su na školskom dvorištu. 'Bilo kako bilo' – kaže Tony Boccia – 'ovo je veliko zadovoljstvo i mislim da sam ja osobno od programa dobio više, nego što su oni iskoristili mene'.

Program Mentoring USA osnovala je Matilda Cuomo 1987. godine. Ova bivša prva dama savezne države New York smatra da od mentorstva imaju koristi svi – i djeca, i njihovi roditelji, i škola a i šira zajednica: "Roditeljima je drago što djeci netko pomaže, to je prirodno. Za škole je ovakvo mentorstvo dobro jer mentori pomažu učiteljima a i brže se vidi kojoj je djeci potrebna pomoć."

Direktorica škole broj 59 Adele Schroeter kaže da je vrlo korisno to što se djeca mentorima povjeravaju i često im kažu stvari koje se ne usude reći učiteljima a niti bilo kome drugome: "To je posebno očito kada djeca imaju problema - ili s gradivom ili s prijateljima. Često djeca prvo kažu mentoru da im se roditelji razvode. Mislim da je riječ o prilično jedinstvenom odnosu."

Mentori su posebno korisni kada je riječ o djeci imigranata – koji čine oko četvrtinu škole broj 59. Naime, mentori često djecu uče što to točno znači biti građaninom Sjedinjenih Država. "Želimo naučiti djecu da je ovo njihovo društvo, da su i oni odgovorni za njega. I u razredu, i u školi, i u gradu a i šire. A mentori su često vrlo dobri uzori kada je o tome riječ" - kaže direktorica Adele Schroeter.

Matilda Cuomo kaže da je prilično teško postati mentor. Za izobrazbu novih mentora-volontera izabiru se najbolji – kaže bivša Prva dama New Yorka. Također, u obzir se uzima i činjenica da je New York City vjerojatno najpluralističniji grad u Americi ako ne i svijetu. Mentor i njegov štićenik često naime dolaze iz dva različita svijeta. No, to najčešće nije problem – jer od mentorstva imaju koristi svi.

XS
SM
MD
LG