Linkovi

Savjetnik za nacionalnu sigurnost za VOA: Razotkriti destabilizujuću ulogu Rusije


Savjetnik za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće, H.R. McMaster
Savjetnik za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće, H.R. McMaster

Destabilizujuće aktivnosti Rusije je neophodno razotkriti, jer se time podriva njena sposobnost da negativno utiče na američko i ostala društva, rekao je u ekskluzivnom intervjuu za Glas Amerike savjetnik za nacionalnu bezbjednost predsjednika Donalda Trumpa, H.R. McMaster. Kao primjer ruskog miješanja naveo je i Crnu Goru.

Visoki američki zvaničnik ponovio je da su se Rusi miješali u američke izbore što je, kako je naveo, javno saopštio i predsjednik Trump, te da su bili veoma aktivni i u Evropi i drugim područjima.

"Nedavno na francuskim izborima, na španskom referendumu u vezi sa Kalatonijom, vidimo da su već aktivni u Meksiku, u Crnoj Gori su pokušali da podstaknu državni udar. Zbog toga je razoktrivanje ruske destablizujuće kampanje veoma važan prvi korak i jedno od najvažnijih rešenja. Kada svi vide koje su im namjere, onda oni gube značajan dio moći da podstiču nedostatak povjerenja i da okreću zajednice jedne protiv drugih", naglasio je McMaster.​

Dezinformacije i propaganda

On je ocijenio da je riječ o novoj vrsti prijetnje koju je Rusija usavršila na više načina.

“To su upotreba dezinformacija, propagande i društvenih medija da se izazovu podjele u društvu, a zajednice okrenu jedna protiv drugih da bi se oslabila njihova odlučnost. O tome dosta govorimo u Strategiji za nacionalnu bezbjednost – koliko je važno da, svaki put kada razgovaramo o onome što nas dijeli kao zemlju, da govorimo i o onome šta nas ujedinjuje, a to je zajednička posvećenost našim principima. Mi vrednujemo individualna prava, vladavinu zakona i našu demokratiju”, poručio je savjetnik za nacionalnu bezbjednost.

Spriječiti dalji konflikt sa Rusijom

Naglasio je i da ruski demantiji u pogledu miješanja nisu kredibilni.

"To su isti ljudi koji su rekli: Nismo oborili taj avion ili ubili sve te ljude. Nismo imali vojnike na Krimu ili u zapadnoj Ukrajini. Ne pružamo utočište sirijskom režimu koji je odgovoran za masovno ubistvo svog naroda hemijskim oružjem. To jednostavno više nije kredibilno, zbog čega moramo da se suprostavimo ruskom destabilizujućem ponašanju".

MckMaster je ipak dodao da je potrebno spriječiti dalji konflikt sa Rusijom i sarađivati u oblastima u kojima se preklapaju interesi dvije zemlje, kao što su Sjeverna Koreja i Iran.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG