Linkovi

Bojazan od privatne kontrole nad vodom u Sarajevu


Redukcija vode u Sarajevu samo je jedan od problema
Redukcija vode u Sarajevu samo je jedan od problema

Jedna grupa građana je uvjerenja da bi vodni resursi Sarajeva na neki način mogli biti privatizovani, a što ne smatraju ispravnim potezom.

Nekoliko nevladinih organizacija je na Svjetski dan voda, koji se obilježava 22. marta, pokrenulo je inicijativu za promjenu Ustava Kantona Sarajevo (KS) kako bi se zaustavila eventualna mogućnost uspostavljanja javno-privatnog partnerstva nad vodom.

Gradskim vlastima je danas predat prijedlog amandmana na Ustav KS ispred Udruženja Eko akcija, društveno-političke organizacije Jedan grad, jedna borba i građanske inicijative Borba za život.

Anes Podić, Udruženje Eko akcija
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:07 0:00

Anes Podić iz Udruženja Eko akcija podsjeća da se u posljednje vrijeme mogu pročitati intervjui „nekakvih kao stručnjaka gdje oni na sva zvona reklamiraju te blagodeti javno-privatnog partnerstva gdje su naveli vodu kao jedan mogućih i uspješnih primjera”.

Kaže da je i u planu da Skupština KS danas razmatra predloženi zakon na osnovu kojeg će se za sve resurse moći izdati koncesija.

„Ja shvatam da su građani Sarajeva s pravom ogorčeni na usluge Vodovoda, međutim, cijena vode koju mi plaćamo je zaista niska. U cijelom regionu, pogotovo u ovom dijelu što se nalazi u Evropskoj uniji, gdje važe zaista stroga pravila oko tretmana i čuvanja vode, cijene vode su puno skuplje”, navodi on.

Prema njegovim riječima, gradske vlasti su držale do niskih cijena korištenje vode, ali su nakon 2013. godine gotovo pa prestali izdvajati novac za troškove Vodovoda.

Za katastrofalno stanje sa vodom u Sarajevu Podić krivca vidi u Vladi KS.

​Sa druge strane, premijer KS Elmedin Konaković neko vrijeme kritikuje menadžment Vodovoda, navodeći da njihovo loše poslovanje i nedostatak osnovnih sredstava prate visoka novčana primanja.

Govoreći o praksi javno-privatnog partnerstva nad vodom u gradovima poput Berlina i Pariza, Podić navodi da to u konačnici nije bilo dobro rješenje.

„Imamo brojne gradove koji su krenuli tim putem i onda su se žestoko pokajali i vratili snabdijevanje vode u društvenu kontrolu”, kaže Podić.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG