Linkovi

Juan Fernandez: "U dubini duše znam da pomažem ljudima i to je ono što najvažnije za mene."


Juan Fernandez
Juan Fernandez

Nije ni doktor, ni medicinski tehničar, ni bilo ko neposredno uključen u liječenja oboljelih. Unatoč tome, izuteno je poštovan saradnik Metodističke bolnice u Houstonu.

Mnogi ljudi koji bi prije nekoliko decenija preminuli zbog nekih oboljenja ili unutarnjih tjelesnih poremećaja danas žive zahvaljuući napretku medicinske tehnologije, odnosno uređaja osmišljenih u istraživačkim laboratorijama. Od prvobitnih ideja, jednostavnih skica do soficticiranog i funkcionalnog uređaja dug je, višegodišnji, put. Juan Fernandez je čovjek koji svojim znanjem i iskustvom itekako pomaže da se taj dugi put i pređe i, vrlo često, skrati..

On nije ni doktor, ni medicinski tehničar, ni bilo koja druga osoba neposredno uključena u procedure liječenja oboljelih. Unatoč tome, izuteno je poštovan saradnik Metodističke bolnice u Houstonu.

Radi na izradi brojnih uređaja koji za oboljelog život znače. Primjera radi, ventila koji su u operacionim procedurama prijeko potrebni za precizan protok oksigena.

"Oksigen ističe i protiče kroz ovaj ventil, a unutranji senzor mjeri količinu oksigena koji ulazi u tijelo pacijenta" - kratko kaže Juan Fernandez.

Tu njegovu inovaciju, a i druge vrlo uspješne, kompanije koje proizvode medicinsku opremu vrlo često ugrađuju u nove proizvode.

Biomedicinski inžinjer Matthew Jackson iz Metodističke bolnice u Houstonu uveliko se oslanja na Juana Fernandeza u procesu razvoja pojedinih komponenti kardiovaskularnog simulatora. O toj saradnji kaže:

"Velika je olakšica i korist imati vrsnog majstora i mehaničku radionicu na dohvat ruke i tako vrlo jednostavno kreirati rješenja za neke od problema koji iskrsnu. Ponekad je dovoljno odstraniti ili dodati milimetar, dva materijala da bi dobili ono što nam treba."

Juan Fernadez, preko 25 godina zaposlen u Medicinskom centru Texas, kaže da mu ogromno iskustvo itekako pomaže kada vidi skicu dijela koji treba napraviti i dodaje:

"Na papiru sve se može skicirati. Ali kada to treba uraditi, onda je to vrlo teško."

Teško da, ali ne i preteško za Juana Fernandeza. Za jedan tip kardiovaskularnog simulatora napravio je mnoge komponente. Primjera radi, plastičnu reprodukciju aorte kojom se testira protok krvi.

Uređaji od plastike su upotrebljiviji od metalnih prilikom MRI snimanja, snimanja magnetnom rezonancom, kaže Matthew Jackson i pokazuje jedan od radova Juana Fernadeza:

"Juan je to kreirao za nas i to nam je pomoglo u realizaciji jednog dugotrajnog projekta. To je jedna vrsta ventila iz dva dijela. Lijeva strana djeluje kao srčana komora, desna strana kao pretkomora. Oba dijela napravljena su od plastike i mogu biti korištena pri snimanjima u MRI mašinama."

Neka od vrlo značajnih, pionirskih, prodora u liječenju srčanih oboljenja ostvarenih u Houstonu zasluga su čuvenog kardio hiruga Michaela DeBakeya. Juan Fernandez je, na poziv doktora DeBakeya, napravio prototip jednog dijela uređaja za mehaničku podršku rada srca.

Presudan motiv koji je uticao na izbor budućeg zanimanja duboko je osobni. Juan Fernadez je sa deset godina gledao oca kako umire:

"Počeo je krkljati, posrtati. Pomislio sam da se igra sa mnom, a onda sam pozvao majku, a ona hitnu pomoć. No pomoći nije bilo. Moj otac je umro od srčanog udara."

Inžinjeri i istraživači koji osmisle i patentiraju nove medicinske uređaje stiču i ugled i novac. I hirurzima koji us pomoć tih kompomenti uspješno saniraju pacijentova oboljenja raste ugled.

Juan Fernadez izbjegava pažnju i radije radi sam i u tišini:

"U dubini duše znam da pomažem ljudima i to je ono što najvažnije za mene."

Juan Fernadez ima 65 godina i mogao bi u mirovinu. Nastavlja, međutim raditi, i svojim znanjem i iskustvom davati udio u daljem napretku medicinske tehnologije.

Juan Fernandez: "U dubini duše znam da pomažem ljudima i to je ono što najvažnije za mene."
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:00 0:00
XS
SM
MD
LG