Linkovi

Italija: Prvi restoran za pse


Pas po imenu Pepe čeka desert u obliku kosti poslužen u restoranu Fiuto u Rimu 21. novembra 2023.
Pas po imenu Pepe čeka desert u obliku kosti poslužen u restoranu Fiuto u Rimu 21. novembra 2023.

Pepeov obrok je toliko dobar da liže tanjir. U bilo kojem drugom rimskom establišmentu, slinavljenje piletine i pire krompira bilo bi nedopustivo - ali ovo je "Fiuto", prvi italijanski restoran za pse.

Osvetljenje je tiho, u pozadini svira lounge muzika, pažljivo osoblje dovodi ljude i kućne ljubimce do njihovih stolova i pita da li bi krzneni, četvoronožni kupci voljeli kuhano jaje sa pasiranim graškom i sirom fontina? Ili možda obična riba s rikotom i tikvicama?

Žedni štenci mogu se odlučiti za sok od zelene jabuke i lubenice ili umjesto toga uzeti sok od kruške, jagode ili banane.

„Jelovnik smo sastavili s veterinarskim nutricionistom s kojim sam odredio sastojke, uzimajući u obzir alergije, jer psi imaju mnogo više alergija nego ljudi“, rekao je glavni kuhar Luca Grammatico, koji je ranije radio kao trener pasa.

Pepe, četverogodišnji Bišon nestašnog lica, liže sve do posljednje mrvice sa svoje elegantne crne činije, gotovo skidajući i geometrijske šare.

Kućni ljubimci su "dio naše porodice, pa zašto ih ne tretirati kao porodicu?" kaže Sara Nikosanti dok snima selfi sa Mangom, svojim petogodišnjim Džekom Raselom, u prostoru obloženom ogledalima dizajniranom posebno za ovu svrhu.

Ne čuje se lavež: gosti se fokusiraju na svoje dizajnerske činije, sjede na ćebadima od flisa pored stolova svojih vlasnika.

Nicosanti, 36-godišnja agentica za nekretnine, kaže da je "veoma zadovoljna" izborom u restoranu, koji je otvoren prije samo mjesec dana, jer i psi "mogu imati uravnoteženu ishranu", sa "prikladnim sastojcima". .

„Bez začina, soli i ulja“, insistira Grammatico. Hrana za pasje kupce priprema se u kuhinji koja je odvojena od kuhinje njihovih vlasnika.

Porcije su prilagođene veličini pasa -- S (za one od dva do 10 kg), M (11-20 kg), L (21-30 kg) pa čak i XL (preko 30 kg).

"Riba je veoma popularna jer ima drugačiji ukus od njihove uobičajene hrane", rekao je Grammatico.

Posjetioci sa psom u restoranu Fiuto u Rimu 21. novembra 2023.
Posjetioci sa psom u restoranu Fiuto u Rimu 21. novembra 2023.

Rođendanska torta

Raspoloženje je praznično dok Romina Lanza, 40-godišnja advokatica, slavi četvrti rođendan svog psa Rudyja.

Ona vidi "Fiuto" (čulo mirisa) kao "veoma dobrodošlu inicijativu" i odbacuje pitanja da li je ispravno ugostiti kućne ljubimce, servirajući im svježe pripremljena, skupa jela, dok ljudi u drugim dijelovima svijet gladuje.

"To je lični izbor, ne vidim ništa loše u tome", rekla je.

Ni Maria Gliottone, 20-godišnja studentica koja je otkrila restoran na TikToku i došla sa Nalom, njenim dvogodišnjim psom, i Nalinim prijateljem Douglasom, četveromjesečnim korzikanskim štenetom.

"Oni koji nemaju psa to misle, ali oni koji ga imaju više su nego sretni što dolaze ovdje sa svojim pratiocem", rekla je ona.

Otkako je otvoren, restoran je primao u prosjeku šest do 10 pasa svake večeri tokom sedmice i 10 do 15 tokom vikenda, po cijeni između osam i 20 eura (oko 22 dolara), ovisno o veličini psa.

„Postavili smo ekrane (između stolova) tako da psi kada jedu ne mogu da se vide ili da ometaju jedan drugog upadajući u prostore“, rekao je Marko Turano.

Trojica suosnivača restorana nisu očekivali da će osnivanje u srcu rimske četvrti Ponte Milvio biti tako uspješno.

"Očigledno smo super sretni", rekao je Turano, 33, dok je umotavao poklon iznenađenja -- balzam -- za Rudyja.

I dok neće biti svjećica, dobit će neku vrstu rođendanske torte: "sir biskvit sa ricotta sirom i završnom notom zelene jabuke".

XS
SM
MD
LG