Linkovi

Međunarodni krivični sud dobio dodatna sredstva za istrage u Ukrajini


Zgrada Međunarodnog krivičnog suda u Hagu, 31. mart 2021.
Zgrada Međunarodnog krivičnog suda u Hagu, 31. mart 2021.

Na međunarodnoj konferenciji u Londonu prikupljeno je četiri miliona funti (4,9 miliona dolara) za podršku Međunarodnom krivičnom sudu u istragama ratnih zločina u Ukrajini, i radu na utvrđivanju odgovornosti Rusije, saopštili su zvaničnici u ponedjeljak.

Ministri pravosuđa više od 40 zemalja sastali su se u Londonu na konferenciji o ratnim zločinima nekoliko dana pošto je tribunal u Hagu izdao nalog za hapšenje ruskog predsjednika Vladimira Putina, optužujući ga za ličnu odgovornost za otmicu djece iz Ukrajine.

To je prvi put da je međunarodni sud izdao potjernicu za liderom neke od pet stalnih članica Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

"Zajednički vjerujemo da predsjednik Putin i drugi lideri moraju da budu pozvani na odgovornost", izjavio je britanski sekretar za pravosuđe i zamjenik premijera Dominic Raab na otvaranju konferencije.

"Treba da se postaramo da sa riječi pređemo na djela, da svoju moralnu podršku pretvorimo u praktična sredstva da bi se efikasno istražili ti užasni zločini", kazao je Raab.

Karim Khan, tužilac Međunarodnog krivičnog suda izjavio je da potjernica za Putinom nije trenutak trijumfa nego "sumorna situacija", podsjećajući svijet da je zajednička, međunarodna akcija ključ da bi se postigla pravda za Ukrajinu.

"Ako se u ovom trenutku svjetske politike ne budemo držali zakona, ako ne razmotrimo šta radimo i zapitamo se kako možemo da budemo bolji... ne samo da ćemo propustiti tu šansu već možda nećemo imati sljedeću priliku", poručio je Khan.

Na konferenciji su prikupljena dodatna sredstva finansiranja MSK-a iz međunarodnih fondova, kao i druge vrste resursa iz evropskih zemalja, uključujući podršku istrazi i forenzičarsku ekspertizu, rekao je Rsab.

Ruski predsednik Vladimir Putin sa komesarkom za dječija prava Marijom Lavovom-Belovom u Kremlju, 9. marta 2022.
Ruski predsednik Vladimir Putin sa komesarkom za dječija prava Marijom Lavovom-Belovom u Kremlju, 9. marta 2022.

Međunarodni sud u petak je takođe izdao nalog za hapšenje Marije Lavove-Belove, komesarke za dečija prava u kabinetu predsjednika Ruske Federacije.

Andrej Kostin, glavni tužilac Ukrajine, opisao je otmicu i transport hiljada ukrajinske djece u Rusiju, kako bi bila usvojena i podizana kao Rusi, kao dio "jasnog plana" Rusije da "uništi Ukrajinu i ukrajinski identitet."

Njegova kancelarija je već pokrenula istragu više od 72.000 incidenata ratnih zločina u zemlji, rekao je, dodajući da ne prođe nijedan dan bez "rasprostranjenih i sistematskih" zvjerstva počinjenih nad civilima.

Iako je fokus konferencije bio na podršci radu MKS, Kostin i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski također su zatražili međunarodnu podršku formiranju specijalnog tribunala za istragu i podizanje optužnica protiv ruskih lidera zbog širih zločina agresije.

U snimljenoj video poruci koja je emitovana na kraju konferencije, Zelenski je učesnicima poručio da bi novi tribunal bio dopuna Međunarodnog krivičnog suda, i "značajano ojačao međunarodno pravosuđe".

Zelenski se već dugo zalaže za otvaranje tribunala koji bi sudio ruskim liderima zbog odluke da napadnu Ukrajinu. Evropska unija je, između ostalih, podržala tu ideju ali su razgovori u ranoj fazi i do sada još nema međunarodne saglasnosti o tom pitanju. Neke brine da bi takav tribunal mogao da podrije mandat MKS.

Potjernica za Putinom mogla bi da nanese štetu njegovoj reputaciji u svijetu, ali su praktične implikacije vjerovatno ograničene, i to ne samo zato što Moskva ne priznaje nadležnost suda i ne izručuje svoje građane. Ruski zvaničnici su odbacili potez MKS kao "pravno ništavan".

Na pitanje da li vjeruje da će Putin jednog dana biti izveden pred sud, Khan je odgovorio da učinak MKS nije savršen - ali da je uspješno sudio nekim liderima, među kojima je predsjednik Liberije Charles Taylor, osuđen zbog zločina u Sijera Leoneu.

"Oni koji misle da je sve dozvoljeno ili da neće snositi posljedice treba da shvate da postoji zakon", rekao je tužilac za televiziju Sky News.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG