Linkovi

Program partnerstva NGM i OSBIH: Obostrano najvažnije osposobljavanje Oružanih snaga BiH za članstvo u NATO-u


General Grass: „Za nas je BiH zemlja koja je od, mi to tako nazivamo, potrošača sigurnosti prerasla u proizvođača sigurnosti.“


Tokom ovotjednih obilježavanja desete godišnjice Programa partnerstva Nacionalne garde američke savezne države Maryland i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine prisustvo generala Franka Grassa, od juna prošle godine zapovjednika Nacionalne garde Sjedinjenih Američkih Država bilo je vrlo očita potvrda koliko američka Nacionalna garda drži do daljeg i uspješnog razvijanja programa u koje je do sada uključeno 65 država. Te programe Nacionalna garda je pokrenula 1993. godine, praktično ih razvijajući kroz saradnju nacionalnih gardi američkih saveznih država i zemalja iz svih dijelova svijeta, opterećenih brojnim teškoćama i izloženih mnogim sigurnosnim izazovima.

General Frank Grass je, inače, od svoje 18. godine pripadnik Nacionalne garde Sjedinjenih Država, počevši kao običan vojnik u Nacionalnoj gardi države Missouri. Tokom duge i uspješne vojne karijere obavljao je i više značajnih funkcija u misijama američkih oružanih snaga u inostranstvu i bio neposredno uključivan u definiranje mnogih oblika pomoći zemljama koje su se suočavale sa sigurnosnim rizicima. Jedan je od kreatora i najsnažnijih zagovornika programa partnerstva Nacionalnih gardi američkih saveznih država sa oružanim snagama drugih zemalja.
General Grass prihvatio je molbu Glasa Amerike za kraći intervju. Razgovor sa njim počeli smo pitanjem što je, po njegovoj ocjeni, najznačajniji rezultat Programa partnertsva Nacionalne garde Marylanda i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, uspostavljenog 2003. godine?

„Bosna i Hercegovina je klasičan primjer brojnih odlika obostrano korisnog partnerstva, primjer zemlje u brojnim poslijeratnim teškoćama koju smo uključili u naš program i koja je prihvatila taj program. Za nas je Bosna i Hercegovina zemlja koja je od, mi to tako nazivamo potrošača sigurnosti – dakle korisnika pomoći iz inostranstva – prerasla u proizvođača sigurnosti. Nedavno je, primjera radi, jedinica vojne policije oružanih snaga Bosne i Hercegovine zajedno sa jedinicom Nacionalne garde Marylanda uključena u misiju međunarodnih snaga u Afganistanu. Zajednički, ravnopravno, rame uz rame... I taj primjer govori jako mnogo o tome što ostvarujemo proz Program partnerstva. Građena je i gradi se vojna saradnja, razvija se ekonomska saradnja savezne države Maryland i Bosne i Hercegovine... Sada krećemo i u realizaciju programa u oblasti zdravstva. U početku samo vojna, saradnja se već nekoliko godina, a tako će biti i u buduće, prelijeva u niz drugih, različitih oblasti.“

Razmišljajući o slijedećih deset godina, šta je to što će za programe partnerstva američke Nacionalne garde sa drugim zemljama biti najbitnija pitanja?

„Cyber criminal je izazov sa kojim se sada suočavamo. Cyber kriminal nema neko uže geografsko porijeklo, ili lokaciju. Ciljevi te vrste kriminala su i veliki... Sjedinje Države... i mali... poput Bosne i Hercegovine. Ili drugi primjer, zdravstveni.... Pandemije, opasne po život, takođe nemaju geografske granice. Moramo sarađivati da ih bolje razumijemo i sprečavamo. Mislimo početi razvijati i naredni dio partnerstva, programe naše pomoći civilnim vlastima zemalja, partnera. Takvu pomoć Nacionalna garda nije do sada pružala i mislim da je to jedno od narednih vrlo bitnih područja saradnje Bosne i Hercegovine i Nacionalne garde Maryland i Marylanda kao naše savezne države. Naravno, i dalje je obostrano najvažnije osposobljavanje Oružanih snaga Bosne i Hercegovine do nivoa koji zahtijeva članstvo u NATO savezu“ - istakao je na kraju razgovora za Glas Amerike general Frank Grass, zapovjednik nacionalne garde Sjedinjenih Država.
Program partnerstva NGM i OSBIH: Obostrano najvažnije osposobljavanje Oružanih snaga BiH za članstvo u NATO-u
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:39 0:00
XS
SM
MD
LG