Linkovi

Program partnerstva NGM i OS BiH: Otvaraju se vrata i suradnji u zdravstvu


Dr. Damir Aganović
Dr. Damir Aganović

Dr. Aganović: „Ovdje nam predstoje razgovori i potpisivanje ugovora o budućoj saradnji Medicinskog centra Baltimor i Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo.“

U delegaciji Bosne i Hercegovine koja ovog tjedna boravi u američkoj saveznoj državi Maryland u povodu desete godišnjice uspostavljanja Programa partnerstva Nacionalne garde Marylanda i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, su i ministar zdravlja federacije BiH doktor Rusmir Mesihović i direktor Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo doktor Damir Aganović. Njihov boravak trebalo bi da rezultira dogovorom o još jednom, potpuno novom vidu saradnje na relaciji savezna država Maryland - Bosna i Hercegovina. Više o tome za Glas Amerike govorio je gospodin Aganović.

GA: Gospodine Aganoviću, obilježavamo 10. godišnjicu Programa partnerstva koji već odavno nije samo vojni. Proširio se, već nekoliko godina, i na civilni, ekonomski sektor, a od sada i na oblast zdravstva. Šta je najbitnije, po Vama, za taj vid saradnje?

Dr. Aganović: To je treća faza civilnom prema civilnom. Sada civilno prema zdravstvenom. Najvažnjiji vid u ovom trenutku bi bio razvoj medicinske saradnje između Baltimora i Federacije BiH. Ovdje nam predstoje razgovori i potpisivanje ugovora o budućoj saradnji Medicinskog centra Baltimor i Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo. Neki ugovori su unazad dvije godine potpisani, ali do sada, međutim, nisu ostvareni tako da ćemo sada razgovarati o osnovnim, ključnim tačkama onoga što je Kliničkom centru najpotrebnije za dalji razvoj. Nadamo se da će to biti dvosmjerna komunikacija... da će naši ljekari i medicinski radnici dolaziti u Baltimor i obratno, da će stručnjaci Medicinskog centra Baltimor dolaziti u Sarajevo.

GA: Rekli ste.... razgovaraćete o onome što je vama najpotrebnije. Što je to što je Kliničkom centru najpotrebnije?

Dr: Aganović: Pa nama je najpotrebnija, još uvijek, edukacija. Naročito iz oblasti transplantacija organa, iz onkohematološke problematike, iz kardiologije .... Mi se fokusiramo na nekih četiri, pet osnovnih tačaka i želimo to pokušati praktično implementirati.

GA: Kada je u pitanju materijalna pomoć u smislu opreme, moderne tehničko-tehnološke opreme nužne za sadašnji trenutak visokog medicinskog nivoa, da li računate na pomoć savezne države Maryland, odnosno iz Baltimora?

Dr: Aganović: Mislim da je još uvijek prerano sada govoriti o tome. Razgovaraćemo o edukaciji, o međusobnoj razmjeni znanja i iskustava.... Zbog izuzetnog tehnološkog nivoa američkog zdravstva, normalno da bi nam i ta pomoć dobro došla i da nam je neophodna. Ali u ovoj fazi to ne očekujemo. Ići ćemo korak po korak.

GA: Gospodine Aganoviću, hvala Vam.

Dr: Aganović: Hvala i vama.
Program partnerstva NGM i OS BiH: Otvaraju se vrata i suradnji u zdravstvu
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:50 0:00
XS
SM
MD
LG