Linkovi

Nova marsovska laboratorija


Nova marsovska laboratorija
Nova marsovska laboratorija

Najnovije NASA-ino marsovsko vozilo treba, prema planu, u subotu biti lansirano iz Cape Canaverala, na Floridi, i nakon 9 mjeseci treba da aterira na crvenu palnetu, augusta 2012.

Kompjuterska animacija dočarava nam šta NASA očekuje da se dogodi kad letjelica koja nosi marsovsko vozilo stigne do istoimene planete. Tim NASA-inih naučnika izabrao je mjesto ateriranja, visoravan jedne planine unutar doline, kratera Gale, širokog oko 150 kilometara. Nakon otvaranja padobrana, uključuju se motori za kontrolirano ateriranje. ZNATIŽELJA će biti spuštena kablovima, a raketni motori će letjelicu odbaciti dovoljno daleko da ne može utjecati na hemijsku opremu laboratorije. Ovaj marsovski rover je veličine automobila i ima 17 kamera. Zamjenik šefa projekta, Ashwin Vasavada:

- Ova je sprava san svakog načnika koji istražuje Mars. Veoma smo uzbudjeni što naše vozilo kreće prema Marsu još ove godine. Njime će biti osigurano virtuelno prisustvo na Marsu i krateru Gale za više od 200 načnika širom svijeta. Ovaj rover nije samo tehnički najsavršenije vozilo ikad poslano na drugu planetu, on je najsposobniji naučni istraživač kojeg smo ikada igdje lansirali.

To je tako, prije svega, zato što je ZNATIŽELJA mobilna laboratorija. Veća je nego dosadašnji roveri i može prelaziti oko 200 metara dnevno po marsovskom tlu. Umjesto solarnih panela koji su napajali ranije modele, sada će ugradjeni nuklearni reaktor na plutonijum generisati dovoljnu količinu energije za veoma zahtjevnu misiju ZNATIŽELJE. Ovo daljinski upravljano vozilo ima čak i laser koji može istraživati hemijski sastav marsovskih stijena:

- Ono što dominira u dizajnu vozila je njegova sposobnost da prvi put analizira uzorke kamenja i tla na Marsu, i zato ima gotovo dvometarsku robotičku ruku. Vozilo je tako veliko i zbog toga što u sebi nosi dvije veoma opremljene laboratorije.

Vasavada objašnjava da jedan instrument mjeri minerale u uzorcima, dok drugi ispituje hemijske elemente tražeći moguće prisustvo bilo kakvog organskog materijala. Cilj misije je da se utvrdi da li je Mars, i preciznije, krater Gale, ikad imao ekološke uslove koje bi podržali mikrobiološki život:

- Misija se zaista bavi utvrdjivanjem uslova za, a ne traženjem samoga života.

Naučnici kažu da će planina locirana unutar kratera Gale pružiti dosta podataka o evoluciji Marsa jer svaki sloj stijena sadrži neke podatke. Krater Gale obećava mnogo po mišljenju svih naučnika koji tragaju za mogućim životnim okruženjem, kaže Vasavada:

- Postoje odredjeni gološki dokazi da je tu negdje bilo vode. U ovoj misiji nadamo se nalazu organske materije, što je drugi uslov za život kakvog mi poznajemo.

Nuklearni reaktor ZNATIŽELJE trebao bi omogućiti laboratoriji da radi dvije zemaljske godine, ili, preračunato, jednu marsovsku godinu.

XS
SM
MD
LG