Linkovi

Vargas Llosa: "Nobelova nagrada nije samo priznanje mom djelu već i španjolskom jeziku"


Vargas Llosa: "Nobelova nagrada nije samo priznanje mom djelu već i španjolskom jeziku"
Vargas Llosa: "Nobelova nagrada nije samo priznanje mom djelu već i španjolskom jeziku"

Vargas Llosa ima 74 godine i autor je više od trideset romana, drama i ogleda, među kojima su najpoznatiji Jarčeva Gozba, Razgovor u katedrali, Rat na kraju svijeta i Put do raja

Nakon više od dvadeset godina, Nobelova nagrada za književnost dodijeljena je 2010. jednom piscu koji piše na španjolskom jeziku - Mariju Vargasu Llosi. Nagradu je objavio predsjednik Odbora za Nobelovu nagradu Peter Englund u Stockholmu, nazvavši ovog romanopisca, esejista i dramatičara "božanski nadarenim" pripovjedačem. Spomenuo je i Vargas Llosinu "kartografiju ustrojstva moći i njegove britke slike individualnog otpora, revolta i poraza."

Mario Vargas Llosa prvi je latinoamerički pisac koji prima Nobelovu nagradu za književnost nakon Meksikanca Octavia Paza koji je nagradu dobio 1990, a prvi je južnoamerički pisac nakon Gabriela Garcie Marqueza kojem je ta čast pripala daleke 1982. godine. Vargas Llosa ima 74 godine i autor je više od trideset romana, drama i ogleda, među kojima su najpoznatiji Jarčeva Gozba, Razgovor u katedrali, Rat na kraju svijeta i Put do raja. On je izjavio jučer novinarima u New Yorku, gdje trenutno živi i predaje na Sveučilištu Princeton, kako nagrada nije samo priznanje njegovom radu već i latinoameričkoj književnosti u cjelini. Dodao je da je ta regija svijeta postojala u očima Europljana i Amerikanaca kao jedan stereotip kad je počeo pisati šezdesetih godina. "Mislim kako je zanimljivo da je latinoamerička književnost, kad sam ja bio mlad i počinjao pisati, bila praktički ignorirana od ostatka svijeta" – rekao je Vargas Llosa. "Izgledalo je da je Latinska Amerika regija u kojoj postoje samo diktatori, revolucionari i katastrofe. Sad znamo da Latinska Amerika može proizvesti također umjetnike, glazbenike, slikare, mislioce i romanopisce".

Vargas Llosa je oduvijek bio politički angažiran. Nakon što se okrenuo od ljevičarske politike tzv. konzervativizmu slobodnog tržišta, neuspješno se kandidirao za predsjednika Perua 1990. godine i izgubio je od Alberta Fujimorija. Nakon izbornog poraza, Vargas Llosa se preselio u Španjolsku i nije se vraćao u domovinu sedam godina. Ima dvojno španjolsko i peruansko državljanstvo. Recimo i to da ovogodišnji nobelovci uz prestiž dobivaju i oko milijun i pol američkih dolara. Brojna Vargas Llosina djela prevedena su na hrvatski.

XS
SM
MD
LG