Linkovi

Zapošljavanje u SAD: Mart skromniji


Unatoč padu od skoro 2 odsto od vrhunca recesije, stopa nezaposlenosti u Sjedinjenim Državama je, kako rekosmo, iznad 8 procenta, i to već više godina. To je najduži period visoke stope nezaposlenosti od 1948. godine od kada federalna vlada bilježi podatke te vrste.

Mart mjesec u Sjedinjenim Državama je, kada je u pitanju zapošljavanje, nešto drugačiji od prethodnih mjeseci. Po podacima Ministarstva za rad, zaposleno je novih 120 hiljada Amerikanaca, znatno manje nego februaru ili januaru, ali ipak dovoljno da ukupna stopa nezaposlenosti bude nešto niža, 8,2 procenta, što je najniže u posljednjih nekoliko godina.

Unatoč usporenijem martovskom zapošljavanju predsjednik Barack Obama smatra to i dalje ohrabrujućim:

„U našem privatnom sektoru otvoreno je više od 4 miliona radnih mjesta u posljednje dvije godine. U posljednja tri mjeseca čak 600.000 . Svakom Amerikancu je jasno da će još biti padova i uspona duž puta ekonomskog oporavka kopji moramo proći.“

Skromnije martovsko zapošljavanje moglo bi se odraziti na spremnost Amerikanaca da i dalje troše više i tako nastave davati podsticaj daljem ekonomskom oporavku i bržem zapošljavanju.

Zapošljavanje će biti, to je sasvim izvjesno, i pitanje kampanje za izbor narednog američkog predjednika početkom novembra ove godine. Mitt Romney, najpopularniji među Republikanskim kandidatima, sada dosta često krivi ekonomsku politiku predsjednika Obame za obeshrabrivanje Amerikanaca da traže posao.

Analitičarka Kathleen Smith, smatra da je mogućnosti za zapošljavanje sasvim dovoljno za one koji žele raditi:

„Tačno je da postoje određena finansijska ograničenja, ali u cjelini proizvodnja raste, a i mnogo je različitih uslužnih djelatnosti u kojima zaista traže nove radnike.“

Primjera radi, proizvodne kompanije zaposlile su u martu 37.000 novih radnika, hoteli i restorani 39.000. Treba reći i da je 34 hiljade zaposlenih u trgovinskom sektoru ostalo bez posla.

Penzionirani oficir američkih zračnih snaga Paul Faraci, bez posla više od godinu dana, o vlastitoj nezaposlenosti kaže:

„Na to treba gledati kao na privremeno usporavanje, a ne kao na nezabilaznu rupu na putu. I shvatiti da se mora pokušavati.... Za svakog od nas postoji neko radno mjesto, neka ponuda.“

Mnogi drugi će, ipak, reći da je do posla još uvijek teško. Unatoč padu od skoro 2 odsto od vrhunca recesije, stopa nezaposlenosti u Sjedinjenim Državama je, kako rekosmo, iznad 8 procenta, i to već više godina. To je najduži period visoke stope nezaposlenosti od 1948. godine od kada federalna vlada bilježi podatke te vrste.

XS
SM
MD
LG