Linkovi

In Memoriam: Nelson Mandela, 1918 - 2013


Nelson Mandela 1918-2013
Nelson Mandela 1918-2013
"Ja, Nelson Rolihlahla Mandela se zaklinjem da ću vjerno služiti Republici Južnoj Africi - tako mi Bog pomogao! -tim se riječima Nelson Mandela obratio kada je postao prvi crnački predsjednik Južne Afrike.

Za mnoge on je bio heroj - čovjek od hrabrosti, uvjerenja i široke vizije. Često su ga nazivali poniznim, šarmantnim, odanim i čovjekom koji je mario za druge ljude.

Nelson Mandela je rodjen 18 jula, 1918, i odrastao je u Transkeiju - bivšoj domovini južnoafričkih crnaca.

Kao mladić je postao aktivan u pokretu protiv apartheida i pridružio se Afričkom Nacionalnom Kongresu, skraćeno ANC, a 40 tih godina je postao i lider omladinskog krila Kongresa.

Gospodin Mandela je pohadjao koledž, i potom pravni fakultet i sa kolegom iz Kongresa, Oliverom Tamboom započeo prvu crnačku odvjetničku kancelariju u Južnoj Africi.Kancelarija se nalazila u Johannesburgu i obezbjedjivala je besplatne ili vrlo jeftine pravne savjete crncima.

Vlada je zabranila rad Afričkog Nacionalnog Kongresa 1960. godine , ali je grupa nastavila svoje aktivnosti tajno. Nelson Mandela je stalno izbjegavao sukobe s policijom, i bio je prisiljen živjeti odvojeno od svoje druge žene, Winnie, koja je kasnije i sama postala aktivna u pokretu protiv apartheid-a.

Kada je Afrički Nacionalni Kongres odlučio da se moraju poduzeti snažnije akcije za okončanje apartheida, Mandela je postao čelnik novog vojnog krila Kongresa, zadužen za kampanju sabotiranja ciljeva u južnoafričkoj vladi i vojsci. 1962.godine gospodin Mandela je uhapšen i sudjeno mu je za akcije protiv vlade. Svoje djelovanje je branio rekavši da je to dio borbe afričkog naroda za slobodno društvo. No, dvije godine kasnije je osudjen na doživotnu robiju u zatvor na otoku Robben nedaleko od obala Cape Towna.

U ovom ozloglašenom zatvoru je proveo 18 godina, odbijajući 1989. godine prijedlog vlade da bude oslobodjen ako se odrekne Afričkog Nacionalnog Kongresa. No, konačno je pušten na slobodu 1990. godine kada je bjelačka vlada pod vodjstvom predsjednika Frederik de Klerka legalizirala sve političke stranke i pustila na slobodu većinu političkih zatvorenika.

1991. godine Nelson Mandela je izabran za predsjednika Afričkog Nacionalnog Kongresa. A 1994. godine, kada je Kongres pobijedio na prvim izborima na kojima su glasali svi, Mandela je postao prvi crnački predsjednik Južne Afrike, u 75.oj godini života.

"Nikada, nikada, nikada više se neće dogoditi da ova prelijepa zemlja ponovno iskusi represiju jednih nad drugima., kazao je tada Mandela.

Herman Cohen je bio pomoćnik američkog državnog sekretara za pitanja Afrike, izmedju 1989 i 1991.godine. On kaže da je većina crnačkog stanovništva u Južnoj Africi gledala na Mandelu kao na osobu koja može poboljšati njihove živote.

" Imao je neku posebnu karizmu. Postao je simbol borbe protiv apartheida. Bilo je sasvim prirodno da on bude izabran za prvog crnačkog predsjednika. ", govori gospodin Cohen.

Predsjednik Mandela je rekao da će služiti samo jedan mandat. Gospodin Cohen kaže da je tijekom pet godina predsjednikovanja Mandela zaradio medjunarodno poštovanje za proces izmirenja u Južnoj Africi, i dodaje:

"Mandela se posvetio uglavnom mobilizaciji Afrikanaca u novom dobu koje je nastalo, kako bi radili na ekonomskom razvoju, dobrom obrazovanju, a bio je, da kažemo, i njihov glasnogovornik na medjunarodnoj sceni.

Iako su bili razdvojeni većinu bračnog života, Winnie i Nelson Mandela su ostali zajedno nakon njegova oslobadjanja iz zatvora, medjutim, nakon toga su se udaljili jedno od drugog, i razveli se. Na svoj 80.ti rodjendan, Mandela se oženio Gracom Machel, udovicom bivšeg predsjednika Mozambika,Samore Machela.

Gospodin Mandela je primio brojne nagrade tijekom svoga života , a Nobelovu nagradu za mir 1993. godine je podijelio sa svojim nekadašnjim neprijateljem , Frederikom de Klerkom. Bili su počastvovani zbog svojih doprinosa mirovnom procesu u Južnoj Africi. Gospodin Mandela je tada pohvalio južnoafrički narod:

"Svi su oni stvorili društvo koje priznaje da su svi ljudi rodjeni jednaki ."

Kao predsjednik, Nelson Mandela je kritiziran da se nije kako treba odnosio prema epidemiji AIDS-a u Južnoj Africi. Medjutim, kasnijih godina Mandela je postao javni zagovornih oštre borbe protiv AIDS-a.

"Zajedno se možemo boriti protiv AIDS-a i osigurati bezbjedniju budućnost za sve.", kazao je jednom prilikom.

Medjutim, dvije godine kasnije , AIDS je usmrtio jednog od njegovih sinova.

1999. godine u 85.oj godini života , Nelson Mandela je izjavio da se povlači iz javnog života , ali je nastavio svoju borbu za prava djece.

U zemlji rastrganoj godinama rasnog sukoba, Nelson Mandela se smatrao i dalje se smatra izuzetnim liderom - čovjekom koji je zaustavio nasilje i mržnju u Južnoj Africi, i zemlju pretvorio u mjesto mira i razumijevanja.
XS
SM
MD
LG