Linkovi

'Mali Berlin' - dvadeset godina nakon ujedinjenja Njemačke


'Mali Berlin' - dvadeset godina nakon ujedinjenja Njemačke
'Mali Berlin' - dvadeset godina nakon ujedinjenja Njemačke

Berg Ozminski kaže da njegova djeca ne osjećaju posljedice podjele jer su rođena nakon ujedinjenja: "Za mlade nije bilo razlike jer mladi više-manje slično odrastaju. Ako me pitate za ujedinjenje, mogu reći da je ono dovršeno."

Ove nedjelje Njemačka obilježava 20. godišnjicu ujedinjenja. Jennifer Glasse posjetila je jedno selo koje je bilo podijeljeno između Istoka i Zapada četiri desetljeća i danas predstavlja svojevrsni spomenik podijeljene Njemačke.

Vjerojatno nigdje u Njemačkoj posljedice "željezne zavjese“ nisu očitije nego u selu Moedlareuth koje ima 50 stanovnika. Nakon Drugog svjetskog rata to je mjesto bilo podijeljeno po pola, između Istoka i Zapada, i tako je razdvojeno bilo četiri desetljeća.

Dva napuštena stražarska tornja, dugački bijeli zid s bodljikavom žicom te stražarnice svjedoče o svakodnevici Hladnog rata. Njemačka je ujedinjena 1990. godine, nakon kolapsa istočno-njemačke komunističke vlade i pada Berlinskog zida. Danas je cijelo selo Moedlareuth muzej koji godišnje privlači 60 tisuća posjetitelja. Turistički vodič Heiko Ultsch kaže da muzej, a pogotovo film o svakodnevnom životu za vrijeme komunizma, izaziva snažne emocije: "Neki se rasplaču, a neki kažu da nikada neće zaboraviti ono što se dogodilo ovdje ili u zemlji u cjelini".

Amerikanka Amy Ladd kaže da je bila šokirana kad je vidjela da se susjedi udaljeni nekoliko stotina metara nisu mogli posjećivati: "Ne mogu zamisliti kako bi bilo kad bi meni netko rekao da odjednom ne mogu na drugu stranu."

Prije dvadeset godina, Njemačka je ujedinjena, a s njom i Moedlareuth. Terry Green s Floride kaže: "Drago mi je da je došlo do ujedinjenja. Za komunizma, istočni Nijemci nisu imali kvalitetan život, a sada uživaju u onome što je donio Zapad."

Nijemac Berg Ozminski kaže da njegova djeca ne osjećaju posljedice podjele jer su rođena nakon ujedinjenja: "Za mlade nije bilo razlike jer mladi više-manje slično odrastaju. Ako me pitate za ujedinjenje, mogu reći da je ono dovršeno."

No još uvijek ima razloga za nezadovoljstvo oko toga kako je ujedinjenje provedeno - i to na obje strane. Nezaposlenost je na istoku znatno veća nego na zapadu Njemačke, a neki se Nijemci sa zapada tuže da su platili visoku cijenu. Povjesničarka Juliane Schutterle kaže: "Jedno istraživanje pokazuje da 45 posto nekadašnjih Istočnih Nijemaca vjeruje da im ujedinjenje nije koristilo, ali to istodobno znači da više od pola vjeruje suprotno. Oni nisu toliko razočarani, frustrirani… Mnogi misle kako Nijemci sa Zapada trebaju to financirati, jer oni već imaju moderne autoputove, zgrade i infrastrukturu. No, s druge strane, mi s Istoka smo dobili slobodu, a to je jedno od najosnovnijih ljudskih prava."

Većina Nijemaca smatra da je proces ujedinjenja gotovo dovršen te se nadaju da će se uskoro prestati razmišljati u kategorijama 'Istoka' i 'Zapada'.

Selo Moedlareuth, poznato i kao 'mali Berlin', jasno pokazuje koliko je Njemačka nekoć bila podijeljena ali i koliki je napredak psotignut u posljednjih dvadeset godina.

XS
SM
MD
LG