Linkovi

Madison, Wisconsin: Pokret čajanke protiv sindikata


Sindikalci i njihovi pristaše prosvjeduju u zakonodavnom tijelu Wisconsina
Sindikalci i njihovi pristaše prosvjeduju u zakonodavnom tijelu Wisconsina

Kako nije u stanju blokirati guvernerove mjere, Demokratska je stranka odlučila povući svoje zastupnike iz lokalnog zakonodavnog tijela – i već se danima ne zna gdje se nalazi 14 demokratskih senatora.

U Madisonu, glavnom gradu savezne države Wisconsin, nastavljaju se prosvjedi protiv odluke guvernera Scotta Walkera da se ograniče sindikalna prava u vezi pregovaranja o kolektivnim ugovorima.

Već nekoliko dana protiv tog guvernerova prijedloga u Madisonu demonstriraju deseci tisuća sindikalaca i njihovih pristaša s ljevice. Jučer je u Madisonu održan i skup guvernerovih pristaša, uglavnom iz konzervativnog Pokreta čajanke. Prema izvješćima, njih su pred zakonodavnim tijelom Wisconsina okupilo nekoliko stotina.

Guvernerov prijedlog dio je sukoba oko lokalnog proračuna i ograničio bi sindikalna prava svih javnih uposlenika, osim policajaca i vatrogasaca. Republikanac Scott Walker kaže da se to mora učiniti jer Wisconsin nema dovoljno novca u proračunu.

Demokratska stranka, koja je u manjini u Senatu savezne države Wisconsin, podržava sindikate. Kako nije u stanju blokirati guvernerove mjere, Demokratska je stranka odlučila povući svoje zastupnike iz lokalnog zakonodavnog tijela – i već se danima ne zna gdje se nalazi 14 demokratskih senatora.

Demokrati su najavili da će se vratiti u Senat nakon što guverner i Republikanska stranka budu spremni na kompromis.

XS
SM
MD
LG