Linkovi

Pronađen uzrok raka pluća u nepušača


Pronađen uzrok raka pluća u nepušača
Pronađen uzrok raka pluća u nepušača

Nova saznanja o genu GPC5 mogla bi dovesti i do novih metoda liječenja - za sprečavanje nastupa bolesti ili čak za njeno izlječenje

Premda se rak pluća smatra prvenstveno bolešću pušača, on često pogađa i nepušače. Znanstvenici su otkrili gen koji bi mogao biti uzrok pojave raka pluća kod osoba koje nikad nisu pušile.

Diljem svijeta, manje od 25 posto slučajeva raka pluća događa se kod nepušača, te su znanstvenici već dugo sumnjali da je u tim slučajevima uzrok bolesti bio genetske prirode. Nova je studija potvrdila da je to slučaj, u najmanju ruku kod nekih pacijenata. Znanstvenici su usporedili genome oboljelih od raka pluća koji nikad nisu pušili s onima zdravih nepušača. Genomi kod nekih nepušača koji su oboljeli od raka pluća bili su drugačiji.

Ustanovili smo da je njihov genetski sklop imao značajne varijacije u jednom genu, nazvanom GPC5.

Dr. Ping Yang je onkološki epidemiolog pri Klinici Mayo. Ona objašnjava da se gen GPC5 nalazi kod svakoga, ali je jedna određena varijacija – nazvana polimorfizam pojedinačnog nukleotida, ili SNP //čitaj snip// - otkrivena samo kod oboljelih od raka pluća. Varijacije tog gena otkrivene su i kod pacijenata oboljelih od multiple skleroze.

Na SNP //čitaj snip// varijantu otpada oko deset posto slučajeva raka pluća kod osoba koje nikad nisu pušile, dakle to nije velik broj. No, to je već dobar odraz jedne jedine varijacije u genomu.

Yang kaže da je nalaz od 10 posto slučajeva raka koje se može povezati s promjenom na jednom genu vrlo značajan i jednak po razmjerima povezanosti koja se vidi kod nekih slučajeva raka dojke i točno određenih gena. Ekipa dr. Yang sada radi na životinjskom modelu da bi proučila na koji način dolazi do interakcije između gena GPC5 i stanica pluća koje rezultiraju nastankom zloćudnih tumora. Ona se nada da će bolja saznanja o tom genu dovesti i do novih metoda liječenja, bilo za sprečavanje nastupa bolesti ili čak i za njeno izlječenje.

XS
SM
MD
LG