Linkovi

Lucy Walker: 'Countdown to Zero'


Lucy Walker: 'Countdown to Zero'
Lucy Walker: 'Countdown to Zero'

Film tvrdi da u nestabilnom svijetu prepunom terorista, odmetnutih država i oportunista samo je pitanje vremena kada će nuklearna oružja pasti u krive ruke i dovesti do katastrofe

Stravicni opis nuklearne eksplozije, samo je jedan od scenarija koje Lucy Wlaker predstavlja u svom dokumentarcu “Odbrojavanje do nule”, kojem je tema nuklearna prijetnja u današnjem svijetu. Koristeći se znanstvenim zapisima i anegdotama o pogreskama u nuklearnim programima, gospođa Walker mogla bi uzdrmati čak i najsumnjičavije gledateljstvo. Ona smatra da terorizam predstavlja najveću prijetnju od nuklearnog napada, no dodaje da ona nije i jedina.

"Čak i da ne bude rata, ili terorističkog napada, i dalje postoji mogućnost slučajne nesreće, koju se nažalost nikada ne može potpuno eliminirati. A budući da u svijetu trenutno postoji oko 23 tisuće nuklearnih oružja, kako vrijeme odmiče, nažalost, pitanje katastrofe nije ako, nego kada."

Lucy Walker i Lawrence Bender, oskarom nagrađeni producent filma “An Inconvenient truth”, iznose mišljenja 11 bivših čelnika država, nuklearnih znanstvenika, vojnih časnika i drugih koji kažu da postoji velika vjerojatnost da će Rusija i susjedne joj zemlje teroriste opskrbiti visoko obogaćenim uranom ili plutonijem. Bivša agentica CIA-e, Valerie Plame-Willson kaže.

"Različite terorističke grupe usredotočile su se na nabavku oružja masovnog uništenja, naročito nuklearnog oružja. Mnoge zemlje posjeduju ove materijale, koji su često vrlo slabo čuvani. Da sam ja terorist koji želi izgraditi nuklearnu bombu, i unistiti neki veći grad, ja bih se obratila zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza."

Gospodin Bender kaže da su današnji krijumčari nuklearnih materijala opasniji od onih hladnoratovskih stratega i diplomata, jer su oni voljni prodati bilo kome, tko ponudi najvišu cijenu. Dokumentarac pokazuje kako terorizam nije jedina prijetnja današnjice. Nuklearne nesreće i pogrešni potezi, mogu biti jednako opasni, kao što je bio slučaj u Rusiji 1995. godine, kada su mislili da su ih napale Sjedinjene Države. Naime, Rusija nije primila službenu obavijest od Sjedinjenih Država da će oni lansirati raketu iz Norveške, kako bi proučavali fenomen Sjevernih svjetala. Rusija je ovo lansiranje smatrala napadom, no kao što se objašnjava u filmu, ruski predsjednik Boris Jeljcin nije htio vjerovati da Sjedinjene Države napadaju.

Tu je i potencijal za nuklearnu proliferaciju u zemljama koje imaju aspiracije prema nuklearnom oružju, kako bi povećale svoju diplomatsku i političku važnost. Ukoliko se to dogodi, kaže bivši britanski premijer Tony Blair, svijet bi postao puno nestabilniji negoli je danas. Lawrence Bender kaže da je poruka ovog dokumentarca vrlo jasna – uništite nuklearna oružja diljem svijeta.

"Kako ćemo to postići. Sjedinjene Države i Rusija imaju oko 95 posto, ili više svjetskih zaliha nuklearnog oružja, i one moraju preuzeti čelnu ulogu u tom procesu."

Film koristi opis predsjednika Johna F. Kennedyja iz 1961 godine u kojem Damoklov nuklearni mač visi kako bi prestrašio gledatelje i potaknuo ih na akciju protiv širenja nuklearnog naoružanja. I premda se može reći da ovaj uravnoteženi film ima političke prioritete, te prioritet se ipak ne može ignorirati.

XS
SM
MD
LG