Linkovi

Jednako voljena koliko i omražena; da nije bilo nje, ne bi bilo ni današnjeg Londona


Najstarija u svijetu podzemna željeznica – slavni londonski Tube – slavi stoljeće i pol postojanja. Ta viktorijanska arterija glavnog grada Velike Britanije pomogla je njegovu rastu i razvoju, služila kao sklonište tijekom Drugog svjetskog rata i poslužila kao uzor mnogim drugim metroima diljem svijeta.

Jednako voljena koliko i omražena, londonska podzemna željeznica puni ovaj tjedan 150 godina. Svečano puštena u promet, u centralnom Londonu, 9. siječnja 1863. godine, ona je za javnost bila otvorena dan kasnije.

Londonske su ulice u ono vrijeme bile zakrčene prometom i viktorijanski su inženjeri počeli kopati tunele ispod njih. Njihov građevinski poduhvat bit će imitiran širom svijeta.

Bez svoje podzemne, London se nikad ne bi razvio u današnju metropolu, kaže željeznički povjesničar Christian Wolmar.

“London u 19. stoljeću bio je prepun ljudi, ulice prepune kioska… trebalo se spustiti ispod njegovih ulica i izgraditi podzemnu željeznicu.”

Bivši gradonačelnik Londona Ken Livingstone kaže:

“Doslovno, bez svoje podzemne, London nikad ne bi narastao do ove veličine. Prije dvije stotine godina, London je imao oko milijun stanovnika. Danas ih ima osam milijuna. No, to ne bi bilo moguće bez dobre mreže podzemnih željezničkih linija. Svi to sada rade – Beijing, Shanghai, New Delhi…”

Gradovi koji će svoje podzemne kasnije graditi po uzoru na londonski Tube, uživat će u jednoj prednosti, dodaje bivši londonski gradonačelnik – učiti na britanskim pogreškama.

“Kao što je to bio slučaj s toliko drugoga tijekom viktorijanskog razdoblja, Britanija je našla rješenje, ostatak svijeta je kopirao. Loša strana toga što smo bili prvi ta je da mi nismo imali prilike učiti na tuđim pogreškama – svi drugi sistemi imaju duple tračnice, u oba smjera, pa je jedna pruga uvijek otvorena dok se na drugoj obavljaju noćni radovi, popravci. Zato drugi nemaju problema koje mi imamo – po četiri, pet sati bude nam podzemna zatvorena.”

Za vrijeme Drugog svjetskog rata i njemačkog bombardiranja Londona, tuneli i peroni londonske podzemne pružali su sigurno utočište od Hitlerovih bombi.

Više od stoljeća kasnije, u srpnju 2005. godine, londonski je metro bio meta terorističkog napada islamskih fundamentalista. Na tri vlaka i jednom autobusu tada je poginulo 52 civila.

Londončani ne bi mogli bez svoje podzemne – ona dnevno prevozi više putnika od cijele britanske željezničke mreže. Zato i budu tako bijesni kad se 150 godina stari sustav pokvari.

Desetljeća nedovoljnih ulaganja i političkih natezanja znače da su londonskom metrou prijeko potrebni popravci i poboljšanja.

Sadašnji gradonačelnik Boris Johnson obećao je nove tehnologije, dijelom financirane godišnjim povećanjem cijena karata, ali povjesničar Wolmar kaže da će biti potrebno učiniti i više, ukoliko se želi da London i dalje ostane svjetski konkurentan.

“London zapravo nema dovoljno podzemnih linija. Imamo neka poboljšanja, ali ono što nam treba, to su najmanje dvije nove podzemne linije, ukoliko želimo biti u stanju nositi se sa zahtjevima 21. stoljeća.”

U nedjelju, 13. siječnja, London Underground će rekonstruirati vožnju svojeg prvog vlaka. Niz posebno restauriranih parnih vlakova, uključujući i najstariji koji postoji, prometovat će originalnom rutom Tubea.
  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG