Linkovi

Britanija: Nesigurna sigurnost za ruske oligarhe i tajkune


Zbog mogućih sankcija prema Rusiji posljednjih dana odložene su dvije velike kupo-prodaje akcija ruskih kompanija. Apetiti investitora prema tim dionicama su u padu.

Posljednjih desetak godina London je bio pravi magnet za bogate Ruse. Kupovali su, ponajviše i ponajčešće, vrlo cijenjene i skupe nekretnine, trošeći na desetine miliona dolara. Uz to, i milijarde rubalja iznesene iz Rusije, promijenjene u valutu koju finansijski svijet cijeni i prihvata, slile su se u glavni grad Britanije. I sada bi to bogatstvo moglo biti zamrznuto, pa možda i zaplijenjeno, ukoliko se britanska vlada, zbog aneksije Krima, odluči na ekonomske sankcije prema Rusiji koje podrazumijevaju i sankcioniranje ruskih tajkuna.

Bolji, bogatiji dijelovi Londona za bogate ruske državljane su „Londongrad.“ Najviše ih privlači sigurnost koju London pruža, kaže Nicholas Redman, analitičar Instituta za strateške studije i objašnjava:

"Mi ovdje, u Britaniji imamo sudski sistem i sistem prava na imovinu koji je poptuno drugačiji nego u Rusiji. I ljudi koji u Rusiji stiču veliki novac žele ovdje imati pouzdanu bazu i osjećati se sigurnim za budućnost."

Ta sigurnost je sada pod znakom pitanja jer i Britanija razmatra usvajanje oštrih sankcija protiv Rusije u slučaju daljeg i dubljeg upada u Ukrajinu.

Na londonskoj berzi registrirano je 70-ak ruskih kompanija, uključujući i energetske gigante Rosneft i Gazprom. Zbog mogućih sankcija posljednjih dana odložene su dvije velike kupo-prodaje akcija. Apetiti investitora prema dionicama ruskih kompanija su u padu kaže Sergej Ostrovsky, odvjetnik u ogranku za Rusiju poznate odvjetničke tvrtke Ashurst i dodaje:

"Slijediće period opreza, zastaće se sa projektima koji mogu biti na čekanju, investitori će se držati logike sačekajmo i vidimo.... Dugoročno, biće teško naći zamjenu za London kao grad za koji su Rusi poslovno vrlo zainteresirani."

Agenti za prodaju nekretnina kažu da su bogati kupci posebno zainteresirani za kupovinu skupih objekata. Ilustrativan je primjer zgrada sa 12 spavaćih soba, kućnim kinom i bazenom koja je prije dvije godine prodata za 39 miliona dolara kupcu nepoznatog identiteta. I ta mogućnost - kupiti i ostati anoniman - je prednost koja privlači, kaže Ed Mead, izvršni direktor posredničke firme Douglas i Gordon:

"Britanski zakoni dozvoljavaju kupovinu nekretnine izvana, offshore, ili u ime neke kompanije. Onaj ko kupuje, ili u čije se ime kupuje, plati još poreske takse i to je to. Mnogi vole tu vrstu anonimnosti."

Predsjednik Rusije se uveliko oslanja na podršku ruskih tajkuna i oligarha koji dio stečenog bogatstva drže u skupim nekretninama širom svijeta, ocjenjuje analitičar Redman i dodaje:

"Ako brojni pripadnici ruske elite budu ozbiljno uzdrmani, ako njihovo bogatstvo držano u inostranstvu bude zamrznuto ili oduzeto, ako ne budu dobrodošli u gradovima poput Londona, razumljivo je pretpostaviti da će i njihova lojalnost politici ruskog vrha biti na iskušenju."

Sankcije neće imati brz i neposredan uticaj na širu rusku ekonomiju, smatra Elizabeth Stephens iz brokerske firme Jardine Lloyd Thompson:

"Vidjeli smo to u slučaju Irana, ili Iraka pod Saddamom Husseinom... Prošle su mnoge godine bez rezultata. U međuvremenu, i Evropska unija bi takođe imala negativnih posljedica."

O ekonomskim i drugim sankcijama prema Rusiji raspravlja se, jednako kao u Londonu, i u brojnim evropskim prijestonicama. Da li će, koliko će i kako biti "pričepljeni" ruski tajkuni i oligarsi ovisiće i od daljne politike Moskve prema Ukrajini.
Britanija: Nesigurna sigurnost za ruske oligarhe i tajkune
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:28 0:00
XS
SM
MD
LG