Linkovi

OI London 2012: Može i bez skupih ulaznica


Mnogi posjetioci Londona kažu da je zabavnije biti u Hyde Parku i pratiti istovremeno više takmičenja, nego gledati samo jedno na jednom mjestu

Do ulaznica za olimpijske dvorane, bazene, igrališta... u Londonu je poteško doći. No, unatoč tome jako je mnogo mjesta na kojima navijači, ljubitelji sportskih nadmetanja ili samo znatiželjici potpuno besplatno mogu biti svjedoci sportskih podviga, radovati se ili na neki drugi način doživjeti atmosferu i čaroliju olimpijskih igara.

Za čuveni londonski Hyde Park, primjera radi, skupe ulaznice nisu potrebne. I upravo tu je Njujorčanka Kate Davis Clarke našla najbolje mjesto da navija za svoju najbolju prijateljicu, američku reprezentativku u triatlonu Sarah Groff.

„Morala sam zaista poraniti. U Hyde Park stigla sam jutro u pola pet. Volonteri koji rade ovdje su nevjerojatno ljubazni i predusretljivi. Nas ranoranioce radosno su pozdravili“ - kaže Clarkova. Ona je došla da bodri Sarah Groff tokom plivačke i biciklističke dionice triatlona. Takmičarke gotovo da su bile na dohvat ruke.

Nedaleko od Hyde Parka još jedan način da se neposredno doživi duh olimpijade. U improviziranom manjem bazenu i uz nekoliko „kućnih“ bicikla kreiran je ambijent za simuliranje učešća u triatlonu. Engleskinja Jane Oughton bila je oduševljena:

„Nikada nisam učestvovala u nečemu sličnom triatlonu. I sada sam to mogla, i to u centru Londona... uz brojne gledatelje. Divno je što nam je pružena takva mogućnost.“

Simuliranje triatlona je dio programa koje su londonske gradske vlasti i British Telecom organizirali za ljubitelje olimpijskih nadmetanja. Za mnoge druge, brojni veliki televizijski ekrani svojevrsne su ulaznice na mnoga takmičenja, koncerte, druge aktivnosti....

Bernard Docherty, predstavnik British Telecoma, ističe da više od 30 hiljada ljudi dnevno prođe kroz Hyde Park i druge punktove na kojima besplatno prate igre:

„Na ogromnim displejima mogu se pratiti skoro sva takmičenja. Mada fizički nisu prisutni na borilištima, mnogi kažu da je zabavnije biti u Hyde Parku i sličnim mjestima i pratiti istovremeno više takmičenja, nego gledati samo jedno na jednom mjestu.“

Neposredno, uz skupu ulaznicu, ili posredno besplatno, londonski olimpijski dani protiču u atmosferi na koju će trebati čekati četiri godine, do narednih igara kojima su domaćini Brazilci i Rio de Janeiro.
OI London 2012: Može i bez skupih ulaznica
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:19 0:00
XS
SM
MD
LG