Linkovi

Zdravlje: U našim je rukama


Ljekari ističu i upozoravaju da je preventiva rizika srčanog i moždanog udara u našim vlastitim rukama. Isto tako i život nakon preživljenog udara.

Osobama koje prežive srčani ili moždani udar ljekari preporučuju promjenu mnogih navika i načina života koji su imali do udara. Osnovne preporuke su - gubljenje prekomjerne težine, fizička aktivnost, prestanak pušenja. U studiji objavljenoj u časopisu Američkog medicinskog udruženja prezentirana su saznanja i podaci prikupljeni širom svijeta o tome koliko osobe koje su preživjele srčani ili moždani udar slijede preporuke ljekara.

Najkraći rezime je..... ne baš mnogo i ne baš dosljedno. A poruke o tome kako živjeti zdravije izricane su toliko često da je teško zamisliti da ima nekog ko ih nije čuo.

I doktorica Patrice Desvinge Nickens iz američkog Nacionalniog instituta za srce, pluća i krv po ko zna koji put poručuje:

„Oboljenja srca se mogu spriječiti. Zdrav način života smanjuje rizike.“

I uz tu poruku ističe tri osnovna elementa zdravog življenja:

„Ne pušiti, održavati primjerenu težinu, vježbati.“

Ignoriranje samo jednog od tih elemenata povećava rizik kardiovaskularnih oboljenja, posebno srčanih i moždanih udara, najvećih svjetskih ubica.

Doktor Koon Teo, ljekar Opće bolnice u kanadskom gradu Hamilton, čelnik obimnog istraživanja širom svijeta o načinu života onih koji preživjeli neki od udara, ističe:

„Jedna petina onih koji su preživjeli udar nastavlja pušiti. Samo jedna trećina redovno vježba. A dvije petine onih koji su preživjeli udar drži se zdrave dijete.“

I nije bitno gdje žive, dodaje doktor Teo:

„U najsiromašnjim zemljama ishrana je najlošija, ali ni preživjeli iz bogatih zemalja ne jedu mnogo zdravije.“

Sve u svemu, samo oko 4 procenta osoba obuhvaćenih istraživanjem slijedi preporuke ljekara:

„Sve zemlje bi morale naći načina da poboljšaju uslove života, da smanje procjep između nezdravog i zdravog življenja, posebno onih koji su preživjeli ovaj ili onaj udar“ - takođe upozorava doktor Teo..

Preporuke, nacionalnih i međunarodnih zdravstvenih organizacija, o kontroliranju krvnog pritiska i smanjivanju količine soli u hrani daju rezulatata.

I jedno i drugo smanjuje rizik srčanog ili moždanog udara kaže Janet Wright iz američke asocijacije Milion srca i preporučuje:

„Učinite neku malu promjenu i držite se toga svakodnevno. Dodajte malo voća ili povrća, potrudite se da vježbate makar 150 minuta svakog tjedna.“

Klinika za srčana oboljenja u Clevelandu provodi program zdravog života za svoje zaposlene. Doktor te klinike Michael Roizen savjetuje:

„Ključno je početi i, naravno, nastaviti. Kupite mjerač koraka, pokušajte svakog dana napraviti 10 hiljada koraka.“

A onima koji uzimaju lijekove za snižavanje krvnog protiska Janet Wright preporučuje da to čine kako je propisano:

„Svaki dan nekontroliranja krvnog pritiska štetno utiče na srce, bubrege, oči, krvne sudove i povećava rizik srčanog ili moždanog udara.“

Sve u svemu, ljekari, posebno specijalisti za oboljenja srca i krvih sudova, ističu i upozoravaju da je preventiva rizika jednog ili drugog udara u našim vlastitim rukama. I isto tako i život nakon preživljenog udara.
Zdravlje: U našim je rukama
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:18 0:00
XS
SM
MD
LG