Linkovi

Lideri Poljske i baltičkih država u posjeti Kijevu


Pripadnici francuske žandarmerije posmatraju eshumaciju civila ubijenih tokom ruske okupacije Buče, gradića u predgrađu Kijeva, Ukrajina, 12. aprila 2022.
Pripadnici francuske žandarmerije posmatraju eshumaciju civila ubijenih tokom ruske okupacije Buče, gradića u predgrađu Kijeva, Ukrajina, 12. aprila 2022.

Predsjednici Poljske, Litvanije, Latvije i Estonije putuju u Kijev kako bi se sastale sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, rekao je u srijedu savjetnik poljskog lidera.

Njih četvorica se pridružuju sve većem broju evropskih političara koji posjećuju ukrajinski glavni grad pošto su ruske snage otjerane sa sjevera zemlje ranije ovog mjeseca.

"Idemo u Kijev sa snažnom porukom političke podrške i vojne pomoći", tvitovao je u srijedu litvanski predsjednik Gitanas Nauseda, zajedno sa svojom fotografijom pored voza.

"Simbolična" posjeta će uključivati razgovore o detaljima podrške", rekao je privatnoj televiziji Polsat News Pavel Šrot, šef kabineta poljskog predsjednika Andžeja Dude.

Ova posjeta se događa dan nakon što je američki predsjednik Joe Biden rekao da invazija Moskve na Ukrajinu predstavlja genocid, dok je predsjednik Vladimir Putin obećao da će Rusija "ritmično i smireno" nastaviti svoju operaciju i ostvariti svoje ciljeve.

Kancelarije četiri predsjednika odbile su da daju detalje posjete iz bezbjednosnih razloga.

Putin je poslao svoje trupe u Ukrajinu krajem februara u ono što on naziva "specijalnom vojnom operacijom" za demilitarizaciju i "denacifikovanje" Ukrajine. Ukrajina i Zapad tvrde da je Putin pokrenuo ničim izazvan agresorski rat.

Njemački predsjednik Frank-Valter Štajnmajer planirao je da posjeti Kijev u isto vrijeme "kako bi tamo poslao snažan signal evropske solidarnosti sa Ukrajinom", ali ga Ukrajina nije pozvala, rekao je on u utorak.

Njemački list Bild prenio je da je Zelenski odbio Štajnmajerove planove da posjeti Kijev zbog njegovih bliskih odnosa sa Rusijom posljednjih godina i njegove podrške gasovodu Sjeverni tok 2 koji je dizajniran da udvostruči protok ruskog gasa u Njemačku, koji je od tada obustavljen.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG