Linkovi

Lideri G-20 o humanitarnoj krizi u Afganistanu


Afganistanski dječaci igraju se na cisterni za vodu, na vrhu Nadir Kan, iznad Kabula, 10. oktobra 2021.
Afganistanski dječaci igraju se na cisterni za vodu, na vrhu Nadir Kan, iznad Kabula, 10. oktobra 2021.

Dok se Afganistan suočava sa humanitarnom i ekonomskom krizom, lideri G-20 sastaće se virtuelno u utorak kako bi razgovarali o načinima zadovoljavanja potreba za pomoći i rješavanju bezbjednosnih problema nakon što su talibani zauzeli tu zemlju u avgustu.

Domaćin samita je italijanski premijer Mario Dragi, a među onima za koje se očekuje da će učestvovati je i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš, američki predsjednik Džo Bajden, indijski premijer Narendra Modi i lideri evropskih zemalja G-20.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borelj obećao je u ponedeljak pomoć, rekavši na ministarskom sastanku EU da je "humanitarna i socioekonomska situacija u Afganistanu pred kolapsom".

"Danas smo se dogovorili o prilagođenom pristupu koji bi pružio direktnu podršku afganistanskom stanovništvu kako bi se spriječila humanitarna katastrofa, a da se svakako ne priznaju talibani", rekao je Borelj. "Pružaćemo pomoć preko naših multilateralnih partnera poštujući naše dogovorene principe angažovanja".

Gutereš je u ponedjeljak rekao da se Afganistan suočava sa "trenutkom preokreta", pozivajući svet na akciju.

Prije nego što su Talibani zauzeli zemlju, međunarodna pomoć činila je 75 odsto državne potrošnje Afganistana, ali vlade i međunarodne organizacije su prekinule takvo finansiranje i zamrznule afganistansku imovinu u inostranstvu.

Gutereš je u ponedjeljak rekao da se banke u Afganistanu zatvaraju i da su zdravstvena i druge bitne usluge obustavljene na mnogim mjestima. On je upozorio da humanitarna kriza, koja pogađa polovinu stanovništva zemlje, raste.

"Afganistanski narod ne može pretrpjeti kolektivnu kaznu jer su se talibani loše ponašali", rekao je Gutereš.

U izvještaju su upotrebljene neke informacije agencija AP i Reuters.

XS
SM
MD
LG