Linkovi

Kava će biti nova Libija!?


Proslava u Tripoliju, nakon ulaska pobunjenika u grad i potiskivanja Gadhafijevih snaga u izolovane dijelove glavnog grada Libije
Proslava u Tripoliju, nakon ulaska pobunjenika u grad i potiskivanja Gadhafijevih snaga u izolovane dijelove glavnog grada Libije

Pobunjenici učvršćuju svoje pozicije u Tripoliju i konačni pad libijskog lidera Moammara Gadhafija izgleda neizbježan. Medjutim, budućnost zemlje će ovisiti od toga koliko će pobunjenici biti u stanju da objedine snage i formiraju stabilnu i koherentnu vladu, kažu analitičari u Washingtonu.

Euforija na ulicama Tripolija nakon sve izvjesnijeg kraja jedne od najopresivnijih i najbizarnih diktatura u arapskom svijetu. To je usljedilo nakon petomjesećnih oštrih borbi protiv snaga lojalnih Moammaru Gadhafiju.

Predsjednik Barack Obama je prekinuo odmor kako bi najavio promjene:

"Sada je jasno da se Gadhafijev režim primiče kraju i budućnost Libije je u rukama libijskog naroda."

Libijci su bili inspirisani revolucijama u Tunisu i Egiptu početkom ove godine. Ali, su Gadhafijeve snage uzvratile silom i pobunjenicima je trebala pomoć NATO snaga.

Elliott Abrams je bio zamjenik savjetnika za Nacionalnu sigurnost u administraciji predsjednika George Busha i sada je u Vijeću za medjunarodne odnose. On kaže da je medjunarodna pomoć stigla kasno:

"Mislim da je do ovoga, do konačnog pada Gadhafija, moglo doći mjesecima ranije."

Mustafa Abdel Jalil, predsjednik Prelaznog nacionalnog vijeća Libije
Mustafa Abdel Jalil, predsjednik Prelaznog nacionalnog vijeća Libije

Još uvijek je pred Libijom dosta izazova. Prije svega održavanje reda i mira.

U Benghaziju, predsjednik libijskog Prelaznog nacionalnog vijeća, Mustafa Abdel Jalil je pozvao na toleranciju i suzdržanost:

"Mi se uzdamo i vjerujemo da ste u stanju preuzeti odgovornost i zaštititi duše vaše braće, vašu imovinu, javne institucije i strategijske lokacije."

Jalil je zaprijetio ostavkom ukoliko pobunjenici ne prihvate jedinstvenu liniju komandovanja.

Ali David Pollock iz Washingtonskog instituta za Bliski istok kaže da je sreo neke od pobunjeničkih lidera i da su oni nepovezana grupa:

Pobunjenici kontrolišu ulice Tripolija
Pobunjenici kontrolišu ulice Tripolija

"Niko, zapravo nije sasvim siguran kako će ta opozicija izgledati kada postanu vlada - na čijoj će strani biti, da tako kažem, i kakve ideološke orjentacije će biti, ako budu ikakve, i koga će izabrati za prijatelje, a koga za neprijatelje."

Ali Pollock ne očekuje da će ekstremisti preuzeti kontrolu. On kaže da će vjerovatno Sjedinjene Države, Francuska i Britanija nastaviti ulagati u eksploataciju bogatih libijskih nalazišta nafte i plina, sobzirom na njihovu široku podršku pobjednicima.

XS
SM
MD
LG