Linkovi

Iznad Libije bi bilo opasnije nego iznad BiH


Snimkom postavljenom na You Tube tvrdi se da je zabilježen napad Gadhafijevih aviona na istoku Libije, u području sa pobunjenicima
Snimkom postavljenom na You Tube tvrdi se da je zabilježen napad Gadhafijevih aviona na istoku Libije, u području sa pobunjenicima

Uticajni američki senatori koji su se upravo vratili iz tog regiona, Joe Lieberman i John McCain zagovaraju nametanje zone zabrane leta iznad Libije.

Kako se pobuna u Libiji nastavlja sve češće se govori i o nametanju zone zabrane leta zračnim snagama libijskog lidera Moammara Gadhafija. Visoki američki zvaničnici upozoravaju na kompleksnost tog zadatka i potrebu suglasnosti šire medjunarodne zajednice, dok dvojica američkih senatora, koji su se krajem protekle sedmice vratili iz tog regiona, pozivaju na hitno nametanje zone zabrane leta.

Na video snimku postavljenom na You Tube libijska vlada navodno izvodi zračni napad na istoku zemlje u području sa pobunjenicima. Vladini zvaničnici su to negirali. Američki vojni zvaničnici su rekli da nemaju neovisnu potvrdu tih zračnih napada.

Ali libijci koji su posjetili lokalne bolnice drugačije svjedoče putem Skypa:

"U bolnice se donose ljudi kojima nedostaje dio glave, sa rupama u grudima", kaže libijska žena.

Američki avioni su učestvovali u održavanju zone zabrane leta iznad BiH
Američki avioni su učestvovali u održavanju zone zabrane leta iznad BiH

Anti-Gadhafijeve snage od medjunarodne zajednice traže akciju. Američki zvaničnici razmatraju kakava bi ta akcija trebala biti.

"Mi ćemo nastaviti slati jasnu poruku da je Gadhafiju vrijeme da ode."

A, na pitanje - Da li to podrazumjeva i moguće nametanje zone zabrane leta, predsjednik SAD Barack Obama je potvrdio da je i to jedna od opcija koje se razmatraju.

U medjuvremenu, dvojica uticajnih američkih senatora su se upravo vratili iz tog regiona. Neovisni Joe Lieberman i republikanac John McCain zagovaraju nametanje zone zabrane leta.

"Mi možemo veoma lako neutralizovati zastarjeli sistem protuzračne odbrane, sa starim avionima i očito ne tako dobrim pilotima, priličito lako", kaže McCain.

Američki ratni brodovi u vodama Mediterana
Američki ratni brodovi u vodama Mediterana

Ali američki ministar odbrane, Robert Gates upozorava na kompleksnost te akcije:

"Nametanje zone zabrane leta počinje napadom na Libiju kako bi uništili njihovu protuzračnu odbranu. Tako se nameće zona zabrane leta."

Dva američka ratna broda su prošli kroz Suseski kanal i sada su u vodama Mediterana. Ali experti kažu da će trebati više brodova, aviona i ljudi. Prvo da se neutrališe libijski sistem odbrane, a onda patrolira nebom.

"Praktični problemi nametanja nečega tako kompleksnog kao zone zabrane leta su zaista veliki u smislu logistike, uspostavljanja i troškova", kaže analitičar Richard Downie u Centru za strategijske i medjunarodne studije.

Sredinom 1990-tih, Ujedinjeni narodi su uspostavili zonu zabrane leta iznad BiH kako bi Srbijanske snage spriječili da napadaju civile. 12 država je bilo uključeno u održavanje zone zabrane leta iznad BiH. Pukovnik Ian Gebow je bio medju pilotima koji su to sprovodili. On je tri puta bio u misiji iznad Bosne sa svojim avionom A-10.

Za održavanje zone zabrane leta potrebne su brojni avioni i druge snage podrške
Za održavanje zone zabrane leta potrebne su brojni avioni i druge snage podrške

Gebow kaže da je opasnost iznad Libije veća nego što je bila u Bosni, jer u blizini nema mjesta za operacijski centar.

"Potrene su vam snage na zemlji. A najbliža baza u koju možete smjestiti koalicijske, ili američke snage je na Siciliji koja je oko 600 kilometara udaljena od Tripolija. Potrebni su vam tankeri za snabdjevanje gorivom u zraku, što je sve jako skupo i potrebni su avioni za osmatranje E-3 AWACS, i tako dalje."

Gebow, takodjer brine o utisku kojeg to može ostaviti na libijce:

"Jasnu poruku je teško dostaviti do tih ljudi. Oni će vidjeti kako američki avioni napadaju njihove lokacije i mogu to doživjeti kao invaziju na Libiju. Mislim da takvu poruku ne želimo poslati dok, ustvari, želimo pomoći tim ljudima ."

Sjedinjene Države ne planiraju nikakvu unilateralnu akciju. Zvaničnici traže šire medjunarodno odobravanje nametanja zone zabrane leta, bilo od strane NATO-a ili UN-a. Analitičari upozoravaju da je malo vjerovatno da se to desi ukoliko Gadhafi ne pojača zračne napade na civile.

XS
SM
MD
LG