Linkovi

Libija: Izbori nakon 60 godina


I to se konačno desilo: Izborni posteri, a nigdje Gadhafijeve slike
I to se konačno desilo: Izborni posteri, a nigdje Gadhafijeve slike

Skoro tri miliona Libijaca sa pravom glasa među 1.400 kandidata izabraće 200 poslanika nacionalnog parlamenta

Skoro tri miliona Libijaca sa pravom glasa sutra će između 1.400 kandidata izabrati 200 poslanika nacionalnog parlamenta. Poslanici će formirati privremenu vladu Libije i usvojiti nacrt ustava. Naredni izbori u Libiji biće održani iduće godine. U Sjedinjenim Državama libijski državljani glasaju još od utorka i moći će to učiniti i tokom sutrašnjeg dana. Za oko 25.000 Libijaca, koliko ih prema procjenama živi u Sjedinjenim Državama, otvoreno je tek jedno glasačko mjesto, samo u Washingtonu, i to je ključni razlog što će ih glasati jako malo.

Prije devet mjeseci Libijci su na centralnom trgu u Tripoliju slavili kraj 42 godine duge vladavine Moammara Gadhafija. Ovih dana taj trg je prepun izbornih postera i oglasa. Izbori su tema gotovo svih razgovora.

Amin Siyala, student koji studira u Britaniji, a ljeto provodi u Tripoliju, kaže:

„Stvari preko noći ne mogu biti mnogo bolje. Sigurni smo da će se vremenom poboljšavati. Izbori, novi parlament i nova vlada donijeće promjene na bolje.“

Plemenska surevnjivost, nesuglasice među milicijama formiranim tokom revolucije, napetosti oko raspodjele moći i vlasti - to su osnovni problemi koji u Libiji, prema izvještaju Amnesty Internationala, moraju biti stavljeni pod kontrolu.

Britanski analitičar Anthony Skinner je za Glas Amerike, u kraćem razgovoru putem Skypa, pored ostalog istakao:

„Izvjesno je da će različite grupe željeti da ostvare njihove interese. I boriće se za uticaj, moć, vlast. Jako mnogo oružja je još uvijek izvan kontrole, brojne milicije nisu uključene u regularne vojne jedinice i lako se može desiti da dođe i do oružanih sukoba.“

U predizbornoj kampanji učestvovalo je preko 140 stranaka i malih grupa, kao i na stotine neovisnih kandidata. Islamisti očekuju dobar izborni rezultati. Uspjehu se nadaju i u građanski, sekularno orijentiranim segmentima novog libijskog političkog miljea.

Ono što je najbitnije je da Libijci mogu birati, ističe u Tripoliju doktor Mohammed Reda Mangoos i dodaje:

„Sjećam se posljednjih izbora održanih 1952. godine. Grad je bio na nogama. I sada je tako. Ponosni smo ponovo.“

I među Libijcima u Washingtonu, slično uzbuđenje. Adam Sbita kaže:

„Samo reći... glasam za novu libijsku vladu... zvuči lijepo, odzvanja snažno...“

Adam Sbita je jedan od malog broja Libijaca koji će glasati u Sjedinjenim Državama. Libijski ambasador u Sjedinjenim Državama Ali Aujali tražio je osam biračkih mjesta, a Nacionalna izborna komisija odobrila je otvaranje samo jednog.

Razočaran takvom odlukom, Ali Mohamed Alawaj, Libijac iz New Yorka, kaže:

„Rekli su nam... broj Libijaca koji će glasati u inostranstvu povećavaće se u fazama. Sada desetak odsto nas u Americi, slijedeće godine možda i 80 procenata.... No, to nije pravo. Libijci koji su poginuli za slobodu i demokraciju borili su se za slobodu i demokraciju na 100 postotnom nivou.“

Libijci znaju da se promjene dešavaju, znaju šta je bilo prije devet mjeseci, a šta je sada. Sada mogu da biraju i vjeruju u novu Libiju.
Libija: Izbori nakon 60 godina
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:17 0:00
XS
SM
MD
LG