Linkovi

Prebjegli šef libijske diplomacije - potencijalni obavještajni zlatni rudnik


Moussa Koussa
Moussa Koussa

Prije negoli je bio prvi čovjek libijske diplomacije Moussa Koussa je bio šef libijske obavještajne službe, što znači da je bio jedna od najmoćnijih osoba oko Gadafija

Dužnosnici zapadnih zemalja pozdravljaju što je libijski ministar vanjskih poslova Moussa Koussa prebjegao, smatrajući to još jednim znakom da se vlada Moamera Gadafija raspada. Međutim, snage pukovnika Gadafija uspjele su izvršiti jednu snažnu ofenzivu koja je potisnula snage oporbenih pobunjenika. Prebjegavanje ovog ministra moglo bi biti potencijalni zlatni rudnik obavještajnih podataka o libijskoj vladi.

Prije negoli je bio prvi čovjek libijske diplomacije Moussa Koussa je bio šef libijske obavještajne službe, što znači da je bio jedna od najmoćnijih osoba oko Gadafija. Reva Bhalla stručnjakinja je za Srednji istok pri privatnoj tvrtci Stratfor, koja se bavi obavještajnim analizama. Ona kaže da to znači da je Koussino prebjegavanje prava poslastica za Zapad. "To je osoba o kojoj svaka zapadna obavještajna služba ima podeblji dosje. On zna gdje su tijela pokopana, da se tako izrazim. Tako da ima ogromnu količinu informacija koje će biti korisne koalicijskim partnerima da shvate gdje je u biti Gadafi ranjiv".

Bivši viši dužnosnik američke Središnje obavještajne agencije CIA-e Emile Nakhleh kaže da je Koussa bio u središtu skoro svake političke odluke koju je donio pukovnik Gadafi i iz prve ruke je upoznat s time kako funkcionira Gadafijeva vlada. "Mislim da je to krajnje važno, jer je on najvjerojatnije tijekom godina bio jedan od ljudi najbližih Gadafiju – ali nije samo ta blizina, blizina moći, već i njegov angažman. Bio je uključen u donošenje mnogih odluka - velikih, velikih odluka – o Libiji i onih dobrih i onih opakih, da se tako izrazim".

Koussa je vodio pregovore sa Zapadom o libijskom odustajanju od programa za razvoj nuklearnog oružja u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija. Međutim, analitičari kažu da je kao šef libijske službe sigurnosti bio također uključen u podršku koju je Tripoli pružao terorizmu. Analitičari također vjeruju da su nastojanja da se Moussa Koussa navede da napusti pukovnika Gadafija trajali već neko vrijeme. Emile Nakhleh kaže da bi, uzevši u obzir Koussin položaj i znanje, on bio logično prvi cilj. "Ne mislim da je on sam nužno donio tu odluku. Rekao bih da je bilo intenzivnih kontakata iza scene koji su se odvijali između njega i Zapada. Iskreno govoreći, bio bih zaprepašten da ga naše obavještajne službe i naša vlada nisu pokušale kontaktirati i ohrabriti ga da ode".

Kousa se pojavio u Britaniji, a analitičari kažu da to znači kako je najvjerojatnije britanska protuobavještajna služba MI-6 organizirala njegovo prebjegavanje. Inače, on je bio i libijski veleposlanik u Britanije osamdesetih godina. Objavljujući njegov dolazak britanski ministar vanjskih poslova William Hague je ukazao na ovo prebjegavanje kao na znak da pukovnik Gadafi brzo gubi podršku. "Njegova ostavka pokazuje da je Gadafijev režim, iz kojeg su već neki prebjegli među pobunjenike, rascjepkan, pod pritiskom i da se urušava iznutra. Gadafi se mora pitati tko će ga sljedeći napustiti".

Javlja se da su prebjegli i neki drugi libijski dužnosnici. Međutim, Reva Bhalla ukazuje na to da su se neka od izvješća o prebjezima pokazala netočnima i upozorava da se ne priklanja prevelika pažnja izvješćima o njihovoj ulozi u Gadafijevom ostajanju na vlasti. "Mislim da su ta prebjegavanja u izvjesnoj mjeri preuveličana. Bilo je mnogo retorike koja je uslijedila iz europskih glavnih gradova i Washingtona u kojoj se kaže kako je to najjasniji znak da je Gadafi potpuno izoliran i da su njegovi dani odbrojeni. I naravno, Gadafi jest u teškom položaju. Ali ne vjerujem da je situacija toliko očajna kako to neki pokušavaju prikazati".

Emile Nakhleh kaže da bi prebjegavanje jednog od Gadafijevih sinova bilo prava stvar. To bi, kaže on, bio najjasniji znak da libijski čelnik uistinu broji svoje posljednje dane.

XS
SM
MD
LG