Linkovi

Libijski pobunjenici su motivirani ali neorganizirani i slabo naoružani


Libijski pobunjenici u povlačenju
Libijski pobunjenici u povlačenju

Dragovoljci su većinom u trapericama i majicama, a tek nekolicina ima uniforme. Mustafa Saglisi, kompjuterski inženjer, vlasnik male firme u Benghaziju, zapovijeda obukom. Kaže da je najveći problem neorganiziranost i loša pripremljenost.

Pobuna protiv libijskog čelnika Moamera Gadafija počela je mirno. Ali, kada su njegove snage silom pokušale ugušiti demonstracije, sve je ubrzo eskaliralo u pobunu sličnu građanskom ratu.

Oporbene snage, posebice na istoku Libije, bore se protiv puno bolje opremljenih i izvježbanijih Gadafijevih snaga. Međutim, pobunjenici rade na jačanju svojih postrojbi.

Scott Bobb nedavno je posjetio jedan logor za vojnu obuku nedaleko od Benghazija.

Podne je u Jaruthi, artiljerijskom poligonu 20 kilometara od Benghazija. Dragovoljačke postrojbe – protivnici libijskog čelnika Moamera Gadafija - uče pucati iz anti-zrakoplovnog oružja. Zastarjeli mitraljez je nakon nekoliko ispaljenih metaka zaglavio – što ukazuje na jedan od glavnih problema oporbenih snaga: nedostatak teškog naoružanja za obranu od tenkova i zrakoplova.

Dragovoljci su većinom u trapericama i majicama, a tek nekolicina ima uniforme. Mustafa Saglisi zapovijeda obukom. On je kompjuterski inženjer, vlasnik male firme u Benghaziju, koju je zatvorio da bi se pridružio pokretu otpora.

Kaže da je najveći problem - neorganiziranost i loša pripremljenost: "Treba nam oružje da bi se mogli suprotstaviti Gadafijevom režimu. Oni imaju oružje i tenkove, puno su bolje opremljeni od nas."

U kamp u okolici Benhgazija dragovoljci svakodnevno dolaze na obuku s oružjem iz pobunjeničkog arsenala. Vježbaju rastavljanje i sastavljanje oružja koje pobunjenici koriste na bojišnici. Ramadan Krehol student je medicine i želi sto prije završiti obuku da bi mogao otići na bojišnicu. On kaže da se ponekad treba boriti da bi se bio slobodan. On kaže da je spreman žrtvovati život za slobodu, za svoju zemlju i za to da prestane Ghadafijeva diktatura.

Yusef Sharif bio je časnik u libijskoj vojsci. Sada, on obučava civile koji sebe smatraju revolucionarima. On kaže da obuka traje svega nekoliko tjedana što je 'dovoljno zbog toga što su dragovoljci vrlo motivirani za borbu'.

On kaže da nema problema jer su svi ti mladići obrazovani i brzo uče. Mustafa Saglisi kaže da dragovoljci provode tri dana u kampu da bi se prilagodili takovom životu, te da nije riječ o građanskom ratu već o revoluciji. "Pridružio sam se revoluciji prvog dana. Počelo je kao mirni prosvjed, od kompjutera na ramenu došao sam do puške na ramenu" - kaže nam ovj Libijac.

Dodaje da je ista stvar sa ovim mladićima. Kad pukovnik Gadafi bude poražen, tvrdi on, oni će se vratiti studijama, no za sada se moraju nositi s puno većim teretom ratovanja.

XS
SM
MD
LG