Linkovi

Gadafijev sin pušten iz pritvora


Sadi Gadafi
Sadi Gadafi

Libijske vlasti oslobodile su Sadija Gadafija, sina bivšeg lidera Libije Muamera Gadafija, nakon što je sedam godina proveo u zatvoru u Tripoliju po izručenju iz Nigera, saopštio je imenovani premijer Libije Abdul Hamid Muhamed Dbeiba.

On je na Twitteru napisao da je Gadafi oslobođen u skladu sa relevantnim sudskim nalogom.

Portparol prelazne vlade Libije Muhamed Hamuda rekao je da je Gadafi izašao iz zatvora Hadaba u Tripoliju, gdje se nalaze brojni zvaničnici Gadafijeve vlasti dok čekaju suđenje.

On nije naveo okolnosti pod kojima je Gadafi pušten iz pritvora.

Većina zvaničnika bivše administracije čeka suđenje uglavnom pod optužbama povezanim sa pobunom 2011. godine tokom kojeg je Muamer Gadafi svrgnut sa vlasti i ubijen, podsjeća AP.

Lokalni mediji navode da je Sadi Gadafi oslobođen optužbi iz doba državnog udara u Libiji.

On je u to vrijeme bio komandant specijalnih snaga koje su učestvovale u sukobima sa demonstrantima i pobunjenicima.

Nakon oslobađanja, otputovao je u Tursku, navodi stranica al-Marsad.

"Ne možemo ići naprijed bez pomirenja", rekao je Dbeibah. Njegova vlada ima zadatak da vodi ratom razorenu zemlju do izbora krajem ove godine ove godine.

Sadi Gadafi pobjegao je u Niger 2011. godine, a u Libiju je izručen tri godine kasnije jer, kao i osobe u njegovoj pratnji, "nisu poštovale uslove njegovog boravka", saopštila je tada vlada ove zapadnoafričke zemlje.

Muamer Gadafi je imao osmero djece, od kojih je većina igrala značajne uloge u njegovom režimu. Njegov sin Muatasim ubijen je u isto vrijeme kada je Gadafi zarobljen i ubijen. Druga dva sina, Seif al-Arab i Khamis, ubijena su ranije u ustanku.

Seif al-Islam, imemovan za očevog nasljednika, nalazi se u Libiji od puštanja iz pritvora 2017. Drugi sin, Hanibal, navodno je pritvoren u Libanu.

Ostala djeca su još uvijek na slobodi zatraživši najprije azil u susjednom Alžiru zajedno sa Gadafijevom ženom i Sadijevom majkom Safijom. Majka, sestra i dva brata su potom dobili azil u Omanu 2012. godine gdje su se preselili iz Alžira.

Tokom očeve vladavine, Sadi Gadafi bio je poznat po raskošnom životu a libijsku fudbalsku ligu tretirao je kao svoj lični posjed. Igrao je za nekoliko libijskih timova - i za italijanski dok nije pao na testu na drogu. Bio je na čelu fudbalskog saveza Libije i njene reprezentacije.

Snage bezbjednosti otvorile su vatru na navijače na utakmici 1996. kojoj je prisustvovao Sadi, ubivši veliki broj ljudi pod nejasnim okolnostima. On je takođe osumnjičen za ubistvo Bašira al-Rijanija 2005. godine, popularnog libijskog fudbalera koji je bio glasni kritičar Gadafijevog režima.

Nakon njegovog izručenja, tužioci u Libiji saopštili da se suočava sa optužbama u vezi sa otmicama i silovanjima tokom ustanka 2011. godine, zloupotrebu položaja i ubistva al-Rijanija.

Muamer Gadafi vladao je Libijom sa ekscentričnom brutalnošću skoro 42 godine prije nego što je zbačen u pobuni u avgustu 2011. Uhvaćen je i ubijen dva mjeseca kasnije.

Zemlja bogata naftom utonula je u haos nakon ustanka i njome uglavnom u posljednje decenije vladaju suparničke vlade sa sjedištem na zapadu i istoku Libije, a svaku od njih podržale su naoružane grupe i strane vlade.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG