Linkovi

Političari i stručnjaci debatiraju naoružavanje libijskih pobunjenika


Političari i stručnjaci debatiraju naoružavanje libijskih pobunjenika
Političari i stručnjaci debatiraju naoružavanje libijskih pobunjenika

U vrijeme kad NATO savez iz zraka napada snage libijskog čelnika Moamara Gadafija, neki analitičari sugeriraju potrebu naoružavanja libijskih pobunjenika no međutim, drugi vjeruju da je to loša ideja koja bi mogla imati negativne posljedice.

Mnogi stručnjaci kažu da bi bez pomoći ratne avijacije i raketnih napada NATO-a, slabo opremljene i neuvježbane libijske pobunjeničke snage bile već do sad poražene ili bile na rubu poraza. Neki analitičari tvrde da je međunarodna koalicija postala u biti pobunjenička avijacija, no mnogi kažu da zračne snage ne mogu same pobijediti Gadafijeve snage. Neki se zalažu za opskrbu libijske oporbe sa sofisticiranijim naoružanjem, kao što su teška artiljerija, tenkovi, raketni sustavi i oklopna vozila. Paul Smyth služio je u britanskoj ratnoj avijaciji u eskadrili koja je osiguravala zonu zabrane leta nad južnim Irakom u 1990-tim godinama.

On se protivi naoružavanju libijskih pobunjenika iz više razloga. Za početak, kaže on, to bi moglo stvoriti političke probleme unutar koalicije koju predvodi NATO i dovesti do nepotrebnih napetosti među saveznicima: "Drugo, kad se oružje dopremi pobunjenicima, koalicija neće imati kontrolu nad time kako se ono koristi. Tada bi možda bili sučeljeni s teškoćama vezanim uz korištenje tog oružja od strane pobunjenika u urbanim područjima uz civilne žrtve, što je upravo ono što je mandat NATO-a da spriječi."

Treće, tvrdi Smyth, postoji šansa da će oružje dopremljeno u Libiju na kraju završiti u drugim regijama, kao što je Afganistan. Taj je stav iznio John Bolton, bivši američki ambasador pri Ujedinjenim Narodima: "u ovom trenutku, ja ne bih naoružao libijsku oporbu jer mislim da o njima ne znamo dovoljno, i ne znamo gdje će to oružje na kraju završiti. Mislim da je bolji način za djelovanje u Libiji ciljati Gadafijev najuži krug pristaša i tako slomiti njegov režim, što je od samog početka bio bolji način."

No to bi, kažu stručnjaci, značilo službeno podržavati promjenu režima, što je nešto što medjunarodna koalicija još uvijek nije učinila. Međutim, američki predsjednik Barack Obama i drugi zapadni čelnici, među kojima su francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i britanski premijer David Cameron, jasno su izrazili svoj stav da pukovnik Gadafi mora sići s vlasti. Dok političari i stručnjaci debatiraju o naoružavanju libijskih pobunjenika, Paul Rogers s britanskog Sveučilišta Bradford kaže da bi takav potez eskalirao sukob i možda ne bi doveo do rezultata po želji zapada:

"Ja uopće nisam siguran da bi ovaj režim, uzimajući u obzir da je preživio već skoro dva mjeseca, uključujući mjesec dana zračnih napada NATO saveza, u tom slučaju doživio kolaps. Zato mislim da bi, u uvjetima u kojima smo sad, izravna umiješanost u građanski rat dovela u stvari do pogoršanja situacije u Libiji, i zasigurno bi pogoršala stanje u regiji kao cjelini."

Neki stručnjaci kažu da je jedini način da se porazi vojsku pukovnika Gadafija uporaba pješadijskih trupa zapadnih zemalja uz pobunjeničke snage. Međutim, Rodgers je protiv tog poteza:

"Gotovo je nemoguće da bi Vijeće sigurnosti Ujedinjenih Naroda usvojilo rezoluciju u tom smislu, jer bi Rusija i Kina skoro sigurno uložile veto. Za NATO da uđe u još jednu arapsku zemlju bez pune podrške UN-a, to bi imalo potencijalno jako negativne posljedice."

I dok je Libija u vojnoj pat poziciji, Rodgers i ostali kažu da bi takvo stanje moglo potrajati dugo osim ukoliko Gadafijeva vlada doživi kolaps kao rezultat unutarnjih trvenja, no mnogi stručnjaci kažu da je tako nešto teško moguće u bližoj budućnosti.

XS
SM
MD
LG