Linkovi

Jesu li predavanja najučinkovitiji način prenošenja znanja


Jesu li predavanja najučinkovitiji način prenošenja znanja
Jesu li predavanja najučinkovitiji način prenošenja znanja

Jedno novo istraživanje uspoređuje dvije različite metode prenošenja znanja na studente

Profesori drže predavanja učenicima već stoljećima. No, je li to učinkovit način prenošenja znanja, u usporedbi s drugim metodama.

Jedno novo istraživanje uspoređuje dva razreda na početku sata fizike na sveučilištu British Columbia u Kanadi. U svakom odjeljenju bilo je 260 studenata, a predavači su bili popularni i iskusni profesori. Istraživanje je trajalo tjedan dana na kraju školske godine. Jedan odjel je nastavio sa tradicionalnim stilom predavanja, dok je u drugoj skupini profesor zamjenjen s dva učitelja, koji su imali vrlo malo iskustva, no obučeni su u interaktivnom obliku predavanja. Takvo predavanje vodio je Carl Wieman, fizičar i dobitnik Nobelove nagrade koji je predvodio program obrazovanja u znanostima.

Dvoje učitelja skoro da nije nikako držalo predavanja. Umjesto toga, rasporedili su studente u dvije manje grupe, u kojima su razgovarali i odgovarali na pitanja. Studenti su dobili gradivo koje su morali savladati prije svakog sata, kako bi mogli sudjelovati u diskusijama. Profesor Wieman kaže da su prije ovog eksperimenta, rezultati testova u obje grupe bili isti.

"Imali smo veliki broj vrlo pažljivo prikupljenih podataka o rezultatima testova, koji su bili isti u obje grupe. Ovo se istraživanje koncentriralo na to da se vidi točno što možemo naučiti od dvije različite metode predavanja", kaže profesor Wieman.

Nakon eksperimenta, obje su grupe polagale isti test. Studenti u interaktivnoj učionici imali su skoro duplo bolje rezultate, u usporedbi sa onima u standardnoj učionici. Broj studenata koji su dolazili na predavanja također se povećao tijekom tog tjedna. Postdiplomska studentica Ellen Schelew bila je jedna od učiteljica. Kaže da su ove metode napravljene kako bi se potaklo studente da razmišljaju kao znanstvenici.

"Njihovi su se mozgovi uključili, da tako kažemo. Razmišljaju o tome što rade, i zaista se zalažu kako bi riješili problem. Dakle, čak i ako nemaju dovoljno vremena da završe zadatak, oni su spremni naučiti iz onog što im instruktor kaže nakon završene vježbe", kaže ona.

Rezultati ovog istraživanja objavljeni su u prošlomjesečnom izdanju časopisa “Science”, i kako se čini, potvrđuju ranije podatke o predavanjima u većim grupama. No, neki su stručnjaci kritizirali način na koji je istraživanje provedeno. Naime, oboje znanstvenika koji su predavali u ovom razredu, bili su također i autori istraživanja. To može dovesti u pitanje njihov utjecaj na rezultate istraživanja.

XS
SM
MD
LG