Linkovi

Liban: Nasilje iz Sirije se prelijeva zajedno sa nepovjerenjem i strahom


Deir al-Ahmar, dolina Bekaa, 16. September, 2014.
Deir al-Ahmar, dolina Bekaa, 16. September, 2014.

Dok koalicija predvođena Sjedinjenim državama počinje vršiti bombaške napade na mete militanata Islamske države u Siriji, u susjednom Libanu rastu napetosti. Sirijske izbjeglice i dalje bježe od sukoba i bombardiranja u situaciji koju Ujedinjeni narodi nazivaju najvećom humanitarnom hitnom situacijom našeg doba. Iz doline Bekaa, Heather Murdcok za Glas Amerike javlja da se nasilje i dalje preljeva preko granice u Liban, zajedno sa nepovjerenjem i strahom.

U izbjegličkom kampu u Libanu, sirijska djeca skaču ispred kamere uzvikujući Pobjeda ili smrt. Više od milion sirijskih izbjeglica su pobjegli u Liban, zemlju koja ima manje od 5 miliona stanovnika. Khader al Harfoush, šeik, otac i deda mnogima koji tu žive, kaže da obitelji nisu imale izbor.

Naši domovi i radna mjesta su uništeni. Morali smo pobjeći u Liban. Došli smo ovdje bosonogi i kao beskućnici, kaže šeik Khader.

Izbjeglice kažu da, iako su libanske granice sa Sirijom tehnički otvorene, mnogim Sirijcima se ne dozvoljava da pređu granicu iz sigurnosnih razloga.

Prošlog mjeseca su islamske milicije bliske Islamskoj državi i frontu Al Nusra došle iz Sirije i napale jedan pogranični grad u LIbanu, zarobivši libanske vojnike i ubivši druge prije nego su se povukli u Siriju. Militanti su kasnije ubili trojicu vojnika i prijetili dodatnim smaknućima. Nasilje se nastavlja--prošle su sedmice u eksploziji jedne bombe pored ceste ubijena još dvojica libanskih vojnika.

U kampu, Ghuda Mohammad, njen suprug i četvero djece preživljavaju samo na pomoći u visini od manje od 200 dolara mjesečno. Ona kaže da zbog nedavnih ubistava, vlasti i obični Libanci, sumnjaju da neki Sirijci podržavaju militantne grupe.

Mi živimo kao autsajderi, kao da nismo odavde. Mi ovdje hodamo među ljudima i oni u nas gledaju kao u strance, priča Ghuda Mohammad.

Komesar UN-a za izbjeglice Antonio Guterres kaže da Libanci pate ne samo zbog nasilja, već i zbog same izbjegličke krize.

To utječe na njihov svakodnevni život, na plate, stanarine, školski sistem, zdravstveni sistem, infrastrukturu, vodu, struju, i sve to zahtjeva veliku solidarnost međunarodne zajednice, kaže gospodin Guterres.

Usprkos stotinama miliona dolara međunarodne pomoći, UN navodi da to još uvijek nije dovoljno kako bi se pružila podrška za 3 miliona Sirijaca koji su pobjegli u druge zemlje. Samo u posljednjih nekoliko dana, više od 100 hiljada Sirijaca je pobjeglo u Tursku, dok borci Islamske države i dalje zauzimaju teritoriju. Al Harfoush kaže da nikakav iznos pomoći neće biti dovoljan za ljude koji se ne mogu vratiti svojim kućama.

Nadamo se da ćemo se moći vratiti u našu zemlju i živjeti u sigurnosti. Tamo smo prije bili sretni. Mi smo ljudska bića, jedino što želimo je obezbjediti hranu i siguran život našoj djeci.

I dok se sukobi rasplamsavaju, kaže šeik Khader, taj siguran život za djecu sve više postaje san, a sve manje realnost.

XS
SM
MD
LG