Linkovi

Američki profili: Layli Miller-Muro


Layli Miller-Muro prima nagradu BRAVA za 2010. godinu
Layli Miller-Muro prima nagradu BRAVA za 2010. godinu

Direktorica Centra za pravosuđe Tahirih, neprofitne organizacije koja je pomogla tisućama žena i djevojaka koje su imigrirale u Sjedinjene Države bježeći od nasilja

U seriji Američki profili predstavljamo Layli Miller-Muro, osnivateljicu i direktoricu Centra za pravosuđe Tahirih, neprofitne organizacije koja je pomogla tisućama žena i djevojaka koje su imigrirale u Sjedinjene Države, bježeći od nasilja.

Layli Miller-Muro nije još ni bila završila studij prava kad je uspjela dobiti parnicu koja je postavila pravni presedan i u potpunosti promijenila američki zakon o azilu. Radilo se o slučaju Fauziye Kassindje, 17-ogodišnje djevojke iz zapadnoafričke države Togo. Ona je bila pobjegla iz svoje domovine u strahu od genitalne mutilacije, uobičajene plemenske prakse u njenoj zemlji.

Layli Miller-Muro kje kao njezina pravna zastupnica zbog toga za nju zatražila azil. Zahvaljujući njenoj upornosti, Fauziya Kassindja ga je 1996 i dobila. "U to vrijeme takvi se slučajevi nisu smatrali valjanim razlogom za dobivanje izbjegličkog statusa. No, ovaj je slučaj stigao do najvišeg imigracijskog suda. On je temelj našeg Zakona o azilu na osnovu spola".

Zakon štiti žrtve različitih vrsti nasilja: nasilja u obitelji, trgovine ljudima ili ropstva, zločina s ciljem tzv. obrane časti, ili ubojstva zbog obrane časti. Nakon što su dobile parnicu, Layli Miller-Muro i Kassindja napisale su o njoj knjigu. Zaradu je Layli Miller-Muro iskoristila za osnivanje Centra za pravosuđe Tahirih, neprofitne organizacije koja pruža besplatne pravne usluga ženama i djevojkama iz cijelog svijeta koje bježe od različitih oblika povreda ljudskih prava. Od njegovog osnutka 1997. godine, ovaj centar - nazvan po legendarnoj zagovornici prava žena iz 19. Stoljeća - do sada je pomogao preko 10 tisuća žena i djevojaka.

Layli Miller-Muro odrasla je u saveznoj državi Georgiji, u vrijeme borbe za građanska prava američkih crnaca. Roditelji su joj bili politički aktivisti, majka joj je radila u Centru za nenasilne društvene promjene Martin Luther King. Obitelj je pripadala Baha’i vjerskoj zajednici. Utemeljena 1884. godine u Iranu, Baha’i vjera – kaže Miller-Muro –jedna je od najbrže rastućih religija, a njena okosnica je jedinstvo. "Baha’i vjera čvrsto vjeruje u pravdu, u jednakost žena i muškaraca i iskorjenjivanje rasizma kao i ekstremnog bogatstva i siromaštva".

Layli Miller Muro kaže da je uvijek bila svjesna nejednakosti i rasizma u američkom društvu. Zbog toga se od najranije mladosti angažirala u – kako kaže - borbi protiv nejednakosti i nepravde. Ta je strast postala posebno izražena prilikom njezina boravka u Africi, gdje je bila svjedok otvorenom nasilju protiv žena. Nikad se kaže, nije namjeravala, usredotočiti na probleme žena, no slučaj Fauziye Kassindje doveo ju je na taj put.

Layli Muller-Muro je za svoj rad u korist žrtava nasilja dobila mnogobrojna priznanja. Iako je posao kojim se bavi ponekad vrlo depresivne prirode, ona kaže da je ona veliki optimist. "Ako se osvrnete na posljednjih stotinu godina, vidjet ćete da je napredak očit. Društvene se vrijednosti stalno preispituju, svjetske se kulture mijenjaju, sistemi mijenjaju, pravde je sve više…Ako promatrate stvari kroz povijest, očit je postupni napredak".

Layli Miller-Muro, osnivateljica neprofitne organizacije Tahirih Justice Center u Washingtonu, zalaže se za žrtve nasilja na osnovu spola iz cijelog svijeta.

XS
SM
MD
LG