Linkovi

Zagađenje prijeti opstanku zaljeva Chesapeake


Zagađenje prijeti opstanku zaljeva Chesapeake
Zagađenje prijeti opstanku zaljeva Chesapeake

Zaljev sakuplja svježu vodu sa 166 hiljada kvadratnih kilometara, ali zagađenje prijeti tom ključnom vodenom putu.

Smješten duž istočne obale Sjedinjenih država, zaljev Chesapeake je najveće ušće rijeke sa plimom i osekom u sjevernoj Americi. Zaljev sakuplja svježu vodu sa 166 hiljada kvadratnih kilometara, ali zagađenje prijeti tom ključnom vodenom putu. Oni koji žive od zaljeva taj eko-sistem vide na ivici kolapsa. Neuspjeh da se zaštiti Chesapeake bi imao devastirajući efekat na živote i životne stilove, i prijetio bi hiljadama vrsta koje žive u i oko zaljeva.

Larry Simns je druga generacija ribara u zaljevu Chesapeake. Više od pola vijeka, on zarađuje za život izvlačeći rakove i loveći ribu.

Kada sam bio mlad, prije 50 godina, ribario sam u zaljevu. Na proljeće bi u flaše uzimali vodu iz zaljeva. Prali smo suđe i pravili kafu sa tom vodom. Voda je bila svježa i čista. To danas ne bi ste smjeli uraditi. Danas ne želite da vam takva voda dođe u dodir ni sa kožom. Toliko se promijenilo za 50 godina, priča Larry Simns.

On kaže da je razlog za to veći broj stanovništva, i više otpada. Ribar Chuckie White, čiji je otac također radio u zaljevu, se slaže.

Žalosno je da to hoće sve da odbace. I ne govorim samo o onome što radim kako bih zaradio za život, već o cijelom zaljevu Chesapeake, kaže Chuckie White.

Obojica rade iz obližnjeg ribarskog mjesta Rock Hall u Marylandu. Menadžer Ronnie Fithian kaže da tu nekoliko faktora ima ulogu.

Bolesti, te zagađenje i prenatrpanost su brojni razlozi zbog kojih smo izgubili biznis. Kada perem kola, i sapun se saljeva u odvod, i ja postajem dio problema, kao i svi drugi. Zaljev to jednostavno ne može isprati. Problem je što ljudi ne žele potrošiti novac. Ako to uradimo na pravi način, mogli bi smo imati divan, čist zaljev. Ali svako želi proći što jeftinije i uštediti, kaže Larry Simns.

Oni u zaljev stalno bacaju otpad. Dosta toga se počelo dešavati kada su tu izgradili objekat za preradu otpada, kaže Chuckie White.

Ribari kažu da takvi objekti ne uklanjaju dovoljno nitrogena iz otpada. I mnogi stručnjaci se slažu da povećani nivo nitrogena prijeti i kvaliteti vode i morskom životu.

Oni međutim kažu da za zaljev ima nade i da bi se on mogao spasiti.

Ljude bih pozvao da razgovaraju sa svojim političarima i da im kažu da su voljni platiti malo više kako bi se modernizirali objekti za preradu otpada.

Da imamo čarobni štapić i da možemo zaustaviti sve ove gluposti, za 18 mjeseci bi bilo kao i prije 50 godina. Zaljev bi se brzo mogao oporaviti, ali moramo zaustaviti ono što trenutno radimo.

Ronnie Fithian međutim kaže:

Budimo otvoreni za mogućnosti, tračak nade postoji, i nadam se da će se stvari promijeniti. Ali nikada neće biti kao što je bilo prije.

XS
SM
MD
LG