Linkovi

Kurt Volker: "Bosna još nije ni pozvana da se pridruži NATO savezu, pa je priča o referendumu preuranjena"


Ambasador Kurt Volker
Ambasador Kurt Volker

Bivši američki ambasador u NATO savezu procjenjuje da je Crna Gora vjerovatno zemlja koja je sljedeća na redu iz tog regiona za pridruženje NATO savezu.

Nastojanja BiH da se pridruži NATO savezu, i realne mogućnosti da se to ostvari, za Glas Amerike komentira Kurt Volker, bivši američki ambasador u NATO savezu. Gospodin Volker, između ostalog, komentira i tvrdnje Milorada Dodika da će se u Republici srpskoj organizirati referendum po pitanju ulaska Bosne u NATO, ako pozivnica od strane NATO saveza bude upućena.

Bosna još nije ni pozvana da se pridruži NATO savezu, te je priča o referendumu preuranjena. Prvo što treba odraditi je provesti reforme, izgraditi političke institucije, kako bi Bosna bila spremna, kako bi se mogla kvalificirati, i biti pozvana da se pridruži NATO savezu. To je prvi korak koji još nije urađen. Drugo, kada i ako Bosna bude pozvana da uđe u savez, tu će se raditi o sporazumu kojeg trenutne članice moraju ratificirati kada se radi o ulasku novih članica. Šta god da je normalna procedura neke zemlje za ratifikaciju sporazuma, to je normalan pravni proces koji se treba održati. U nekim zemljama jeste održan referendum kako bi se procijenilo mišljenje javnosti o ulasku u NATO. To su uradile Mađarska i Slovenija, neke zemlje ga nisu imale, tako da se radi o pojedinačnim slučajevima. Ako u Bosni ljudi smatraju da postoji potreba da se procijeni mišljenje javnosti putem referenduma, po pitanju ratifikacije pozivnice za ulazak u NATO, onda bi svako u zemlji trebao glasati o tome, a ne samo jedan dio. Sumnjam da će Bosna i dobiti pozivnicu od NATO saveza, ako je toliko podjeljena po pitanju priključenja. Morate imate državu sa funkcionalnim institucijama, sa jakim centralnim institucijama. Sve dok Bosna to ne bude imala, bio bih iznenađen da i stigne do faze da bude pozvana.

Neke stvari na strani odbrane bi trebalo prvo riješiti--morate imati jedinstven, konsolidiran odbrambeni sistem. Morate imati jasan civilni niz komande sve do vrha ministarstva odbrane i državnih institucija. Kao drugo, postoji još dosta da se uradi po pitanju političkih i ekonomskih reformi. Kada su u pitanju pojedinačni slučajevi, Bosna ima neke veoma sposobne vojnike, koji dobro govore engleski, koji su služili u inostranstvu. Tu je i moderna tehnologija koja je nedavno kupljena koja je kompatibilna sa opremom drugih zemalja. Ali ipak ima još dosta posla da se uradi. Iz dva razloga ne vidim pozivnicu NATO saveza za Bosnu u neko dogledno vrijeme: prvi je spremnost Bosne za takav poziv, a drugi je umor samih NATO članica od proširenja. Euro kriza, brzo proširenje EU, financijska kriza, i smanjenje NATO misija, su stvorili psihološku atmosferu u kojoj proširenje saveza nije najveći prioritet.

Ako Bosna ne ispuni kriterije za EU i NATO, ona će biti ta koja će patiti. Kriteriji se odnose na efikasnu vladu i razvoj unutar same države. Imati jake političke institucije, rastuću ekonomiju, i dobru sigurnosnu strukturu su stvari koje su u interesu Bosne. Iako proširenje trenutno nije vruće pitanje, EU i NATO savez u neko dogledno vrijeme ipak moraju dovršiti posao, i imati Evropu koja je jedinstvena i slobodna. Svaka zemlja na Balkanu bi trebala biti dio glavnih evropskih tokova. Mislim da za još cijeli niz godina nećemo vidjeti novi talas proširenja, a moja procjena je da će zemlja koja je sljedeća na redu iz tog regiona za pridruženje NATO savezu vjerovatno biti Crna Gora. Mislim da ona ima najbolje šanse za dobijanje poziva, ali ni to se neće uskoro dogoditi, kaže za Glas Amerike Kurt Volker.
XS
SM
MD
LG