Linkovi

'Kupac se ne smije osjetiti starim' - glavno načelo u adaptaciji trgovina za potrebe kupaca poznije dobi


'Kupac se ne smije osjetiti starim' - glavno načelo u adaptaciji trgovina za potrebe kupaca poznije dobi
'Kupac se ne smije osjetiti starim' - glavno načelo u adaptaciji trgovina za potrebe kupaca poznije dobi

"Trebate biti snažni poput Herkulesa da bi otvorili vrata" - tuži se Robert Rubin, umirovljeni učitelj iz New Yorka

Prvi iz generacije baby-boomera, rođenih nakon II svjetskog rata, ove će godine napuniti 65 godina. Za deset godina, broj Amerikanaca starijih od 65 godina povećat će se za 30 posto. Trgovci već razmišljaju kako da odgovore na njihove potrebe. Javlja Ashley Milne-Tyte.

Što može biti loše u dobro opskrbljenom super-marketu s primamljivim izlošcima, brojnim prolazima i ulaštenim podovima? Odgovor glasi: gotovo sve, ukoliko ste u poznijoj dobi - kaže stručnjakinja Georganne Bender. Uzmimo, na primjer, podove. "Trgovci vole ulaštene podove. Ali starija se osoba boji takvog poda jer se na njemu lako može pokliznuti" - kaže Georganne Bender.

Nadalje, tu je problem kretanja kroz prolaze s policama. Neke, naime, mogu biti preniske ili previsoke. Pola građana starijih od 65 godina ima neku vrstu artritisa tako da podizanje ili saginjanje postaje sve teže. Strukovna Federacija američkih trgovaca radi na olakšavaju kupovine. Georganne Bender primjećuje pozitivne promjene u jednom lancu apoteka: "Mijenjaju pultove, postavljaju stvari na način da nisu visoko ni nisko. Postavljaju tepihe."

Postavljaju se, također, povećala koja vise s polica kako bi kupci mogli pročitati malim slovima tiskan tekst na etiketama proizvoda. No kod većine trgovaca, kaže Bender, više se govori nego radi. Robert i Ronnie Rubin, umirovljeni su učitelji u kasnim 60-tim, iz New Yorka. Oni kažu da neke trgovine imaju automatska vrata no problem je s drugima. "Trebate biti snažni poput Herkulesa da bi otvorili vrata" - tuži se Robert Rubin, a njegova supruga dodaje: "Robert i ja više smo puta morali pomagati drugima u otvaranju vrata. Mi smo sretni da smo još dovoljno dobrog zdravlja da možemo sami otvoriti vrata."

No možda će doći trenutak kad će bračni par Rubin ući u trgovinu koja je dizajnirana tako da kupovina bude lakša starijim građanima. Rosemary Bakker s medicinskog fakulteta Weill Cornell po struci je gerontolog i bavi se uređivanjem interijera. Pokazuje nam jednu prodavaonicu hrane koju je Gradsko vijeće New Yorka proglasilo „dobro adaptiranom“ za starije građane. No čim smo ušli, Rosemary Bakker zamijetila je jedan problem - glasnu glazbu s razglasa. "Ova glazba je za mlađu klijentelu. Bubnjevi stvaraju nelagodu. Htjela sam doći ovdje u kupovinu, no ovi bubnjevi govore mi da sam u pogrešnoj trgovini" - kaže naša sugovornica. Jedna 79-godišnjakinja koju smo sreli u blizini kaže nam da izbjegava ovu trgovinu upravo iz tog razloga.

No s druge strane spomenuta trgovina ima široki prostor između polica s robom, dobru rasvjetu i uslužno osoblje. Natpise je lako čitati. Rosemary Bakker voljela bi vidjeti kolica koja imaju ugrađena sjedala kako bi umorni kupci mogli prisjesti. Neki super-marketi u Europi već koriste istu vrstu kolica.

Georganne Bender pak kaže da kad osoblje u trgovinama nudi pomoć to ne smije biti na nametljiv način, kupci se nikada ne smiju osjetiti starima. Takvu pogrešku nedavno je učinio jedan super-market kad je pokrenuo poseban program popusta za kupce starije od 55 godina. "Oni su nazvali taj program popustom za starije građane. Evo, ja sam starija od 55 godina, ali ne smatram da sam u kategoriji starijih građana. Ja sam takva osoba da ću radije odbiti vaš popust ako to znači da moram imati karticu za starije građane" - kaže Georganne Bender.

No da su popust nazvali nekako drugačije, dodaje ona, 'razmislila bih o njemu'.

XS
SM
MD
LG