Linkovi

Politička kriza u Njemačkoj se zaoštrava


Njemačka kancelarka Angela Merkel na konferenciji za novinare posle razgovora o formiranju nove koalicije, Berlin 20. novembar 2017.
Njemačka kancelarka Angela Merkel na konferenciji za novinare posle razgovora o formiranju nove koalicije, Berlin 20. novembar 2017.

Nakon što su ulazak u vladu odbili i socijal-demokrati sve su manje šanse da Njemačka, bez novih izbora, dobije stabilnu vladu, a bez stabilne Njemačke ni EU ne može računati na provođenje prijeko potrebnih reformi. Ipak, u Briselu vjeruju da će Berlin naći izlaz iz krize.

Šanse za formiranje čvrste vlasti u Berlinu se tope kako jedna za drugom stranke, potencijalni koalicioni partneri pobjedničkom CDU-u, odbijaju učešće u njenom formiranju.

Hoće li se njemačka kriza odraziti na EU, pitanje je postavljeno portparolu Evropske komisije, pitanje čijeg se iskrenog odgovora pribojavaju u Briselu, te objeručke prihvataju tek diplomatski stav.

"Evropska komisija u potpunosti poštuje ustavni proces u Njemačkoj, posebno član 63, paragraf 4 njemačkog ustava, koji daje osnovu za stabilnost i kontinuitet u sličnim situacijama, posebno u svjetlu događaja iz prošlosti. Zato mi u Evropskoj komisiji imamo puno povjerenje da će se stabilnost i kontinuitet u Njemačkoj nastaviti", rekao je portparol Evropske komisije, Margaritis Shinas.

Međutim, trenutna situacija teško da ulijeva povjerenje da će se brzo i jednostavno završiti. Nakon što su njemački socijal-demokrati, koje vodi doskorašnji predsjednik Evropskog parlamenta, Martin Schulz, jasno rekli da nisu na raspolaganju za "veliku koaliciju", malo je manevarskog prostora ostalo kancelarki Merkel.

Ona može da formira manjinsku, nestabilnu vladu, da ide na ponovne izbore, kao što traži prvi njemački socijal-demokrata, ili da pokuša ponovo da razgovara sa partijama kojima su u većem ili manjem broju, Nijemci ukazali povjerenje.

Protiv novih izbora je jedini čovjek koji ih može raspisati, predsjednik Njemačke, Frank-Walter Steinmeier, koji se vjerovatno pribojava da bi u tom slučaju krajnja desnica, koja je na prošlim izborima dobila zabrinjavajuće visokih 13 odsto glasova, mogla još više napredovati.

Radije novi izbori nego manjiska vlada, poručila je kancelarka, svjesna da bi funkcionalnost takve vlasti bila sporna, te tako za sada najrealnija opcija ostaje da svi koji su učestvovali u pregovorima o formiranju vlasti u Njemačkoj još jednom razmisle i urade ono što je najbolje za državu.

A za EU bi najbolje bilo da do ove krize nije ni došlo. Njemačka je generator cijelog evropskog društva i kriza u toj zemlji bi teško mogla da prođe bez posljedica po cijelu Uniju, tim prije što Brisel čekaju prijeko potrebne reforme, koje bez Njemačkog zamajca jednostavno neće ići.

Zato je i francuski predsjednik, Emmanuel Macron, koji u Merkel vidi ključnog
saveznika francusko-njemačkog dvojca, danas izrazio zabrinutost
situacijom.

"Blokada nije u francuskom interesu", rekao je on, priželjkujući, kao i ostatak Evrope, da najveća ekonomska i politička sila Unije čvrsto stane na noge i tako otkloni opasnost od mogućeg urušavanja i samog evropskog projekta.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG