Linkovi

Uloga kriptovaluta u finansiranju terorizma


Kriptovalute
Kriptovalute

Uloga kriptovaluta u finansiranju terorizma i finansiranju militantnih grupa ponovo je podvrgnuta ispitivanju nakon smrtonosnog napada palestinske militantne grupe Hamas u Izraelu.

Izrael je zaplijenio kripto račune za koje kaže da su povezani s Hamasom. Američki zakonodavci pozvali su vladu da suzbije korištenje kriptovaluta od strane Hamasa i njegovih podružnica.

Ali kriptovalute su samo jedan od načina na koji nasilne militantne grupe i grupe označene kao terorističke organizacije dobijaju i koriste novac. Evo šta znamo o ulozi kriptovaluta.

ZAŠTO SE KRIPTO KORISTI U NEZAKONITIM FINANSIJAMA?

Svako može podesiti adresu novčanika za kriptovalute, bez potrebe da se uvijek podvrgava provjerama poput onih od strane banke.

Adrese su pseudonimne – označene samo nizom slova i brojeva – što znači da ljudi mogu slati i primati kriptovalute bez otkrivanja svog identiteta.

Blockchain tehnologija koja podržava kriptovalute djeluje digitalno, preko granica, što znači da može djelovati kao sistem instant plaćanja.

Kripto globalno podliježe manje specifičnim propisima od tradicionalnih finansija, iako se u nekim regijama uvode nova pravila.

Radna grupa za finansijsku akciju (FATF), globalno tijelo odgovorno za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma, upozorilo je da kripto imovina "rizik da postane sigurno utočište za finansijske transakcije kriminalaca i terorista".

DA LI SE KRIPTO MOŽE PRATITI?

Da. Ali ne uvijek.

Blockchains kao što su Bitcoin i Ethereum stvaraju trajnu javnu evidenciju transakcija. To znači da je moguće vidjeti koja su sredstva tekla u i iz adrese novčanika i sa kojim novčanicima je komunicirala.

Za autsajdera je teško identificirati transakcije na blockchainu, ali analitičke firme blockchain imaju alate za praćenje sredstava.

Ipak, kako bi povezali ove tokove sa osobom ili grupom, istraživači se oslanjaju na informacije koje blok lanac ne bilježi.

Kripto berze mogu zabilježiti koje adrese pripadaju kojem klijentu i policija može otkriti one koji se nalaze iza novčanika.

Korisnici kriptovaluta mogu dodatno zamagliti svoje tragove upotrebom kripto "miksera" ili premjestiti sredstva na berze ili druge firme gdje ih je teško razlikovati od imovine drugih kupaca.

KOLIKO KRIPTO SE KORISTI U FINANSIRANJU TERORISTA?

Niko ne zna sa sigurnošću.

Militantne grupe koriste različite metode za premještanje novca, uključujući gotovinu, banke, lažne kompanije i dobrotvorne organizacije, te neformalne finansijske mreže. Kripto je mali dio, kažu stručnjaci.

Zvaničnik Ujedinjenih naroda je 2022. rekao da se prije nekoliko godina smatralo da je 5% terorističkih napada financirano kriptovalutom, ali da bi se to moglo popeti i do 20%, objavio je Bloomberg.

FATF je ove godine saopštio da kriptovalute predstavljaju "povećane rizike finansiranja terorizma", ali da "ogromna većina" finansiranja terorizma i dalje koristi običan novac.

Kada se identifikuju nezakoniti finansijski tokovi u kripto firmi, to ne mora da znači da su svi tokovi te firme uprljani, rekli su istraživači kriptovaluta Chainalysis na blogu.

Chainalysis je rekao da financiranje terorizma "predstavlja mali dio od manje od 1% cjelokupnog kripto tržišta okupiranog nezakonitom aktivnošću".

ŠTA SA DRUGIM OBLIKOM NEZAKONITOG FINANSIRANJA?

Finansiranje terorizma je mali dio nezakonite upotrebe kriptovaluta, što uključuje prevare, ransomware i krađu.

Kripto kriminal dostigao je rekordnih 20,1 milijardu dolara u 2022. godini, rekao je Chainalysis, nazvavši ovo procjenom donje granice. Ta brojka isključuje slučajeve kada su kriptovalute prihod od kriminala koji nisu kripto kriminal, kao što je plaćanje droge.

Krađa kriptovaluta putem cyber napada također je značajan izvor finansiranja za Sjevernu Koreju, prema izvještajima UN-a.

Neke banke u Ujedinjenom Kraljevstvu ograničile su pristup klijenata kriptovalutama zbog porasta kripto prevara.

XS
SM
MD
LG