Linkovi

Kosovo: Istražuje se napad na novinara Škumbina Kajtazija


Novinar Škumbin Kajtazi već dva puta je meta napada ove godine. (Foto: Facebook)
Novinar Škumbin Kajtazi već dva puta je meta napada ove godine. (Foto: Facebook)

Poslije ponoći u nedjelju, reporter Škumbin Kajtazi čuo je pucnje kako odzvanjaju u Južnoj Mitrovici. Kada je izašao napolje, Kajtazi, koji radi za website Reporteri, a vlasnik je sopstvenog medija Jepi Zë, vidio je da mu je prozor na automobilu izrešetan mecima. 

​Na fotografijama koje je novinar podelio na Facebooku vidi se smrskan prozor na strani vozača kao i rupe od metaka po automobilu.

Novinar Škumbin Kajtazi objavio je fotografije svog automobila, pogođenog mecima, u nedjelju uveče u Mitrovici (Foto: Facebook/Shumgin Kajtazi)
Novinar Škumbin Kajtazi objavio je fotografije svog automobila, pogođenog mecima, u nedjelju uveče u Mitrovici (Foto: Facebook/Shumgin Kajtazi)

Kajtazi je za Glas Amerike u srijedu izjavio da ne može da pretpostavi koji je konkretan članak možda doveo do napada, ali kao istraživački novinar, urednik websitea Reporteri i vlasnik lokalnog medija dodaje: „Mislim da odgovornost za svaki članak koji objavimo pada na mene”.

Kosovski premijer Avdulah Hoti, Organizacija za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS), lideri institucija i političkih partija kao i Udruženje novinara Kosova pozvali su na brzu istragu napada.

Hoti je zatražio od policije da istraga bude prioritet i naglasio da je sloboda medija garantovana i zaštićena zakonom.

„Napadi na novinare i medije su direktni napad na demokratske vrijednosti. Zato će ih agencije za sprovođenje reda tretirati kao prioritet”, napisao je Hoti na Facebooku.

Njegov poziv je pozdravio američki ambasador na Kosovu Philip Kosnett, koji je u utorak tweetovao da novinari „zaslužuju naše poštovanje i zaštitu”.

Policija je u nedjelju saopštila da vodi istragu, ali za sada nije utvrđen motiv niti ko bi mogli biti počinioci.

Pucnjava se dogodila nekoliko mjeseci pošto je u junu, neko pokušao da zapali njegov automobil, ali su komšije pozvale policiju, prenosi Međunarodno udruženje novinara.

Osumnjičeni je tada uhapšen, ali protiv njega nije podignuta optužnica. Kajtazi kaže da mu je tužilac rekao da je osumnjičeni priznao da je pokušao da zapali njegov automobil, rekavši da je to uradio zbog njegovog novinarskog rada.

„Uznemirujuće je što su se, u roku od četiri mjeseca, dogodila dva napada na Kajtazija”, saopštilo je Udruženje novinara Kosova. „Svaki napad na novinare je napad na javni interes i demokratiju u zemlj.”

Udruženje je najnoviji napad opisalo kao „izuzetno uznemirujući”, dodajući da ugrožava „ne samo klimu za rad novinara već i živote naših kolega”.

OEBS je takođe osudio „čin zastrašivanja”.

Ramuš Haradinaj, bivši premijer i predsjednik Alijanse za budućnost Kosova, izjavio je da „sloboda nije kompletna bez prava na govor”.

„Oni koji pokušavaju da predstave Kosovo kao nesigurnu zemlju, u kojoj se krši sloboda govora, kukavičkim napadima, moraju da se spriječe a njihova štetna aktivnost po ovu zemlju zaustavi”, napisao je Haradinaj na Facebooku.

U odvojenom slučaju ove godine, ugrožen je najmanje još jedan novinar, prema podacima Komiteta za zaštitu novinara (CPJ), neprofitne organizacije sa sedištem u New Yorku.

U septembru, Ermal Panduri, voditelj političkog programa i direktor TV stanice RTV Dukagjini, dobio je desetine prijetećih poruka od korisnika Facebooka, uključujući prijetnje smrću.

Novinar navodi da su prijetnje započele pošto je kritikovao predsjednika u vezi sa teritorijalnim sporom sa Srbijom.

„Ako novinari ne smiju da kritikuju politiku svoje zemlje, a da ne dobijaju prijetnje po život, onda štampa ne može da slobodno radi na Kosovu”, izjavio je tada programski direktor CPJ-a Carlos Martines de la Serna.

Reporteri bez granica (RSF) kao razlog za zabrinutost u ocjeni stanja na Kosovu istakli su fizičke i verbalne prijetnje novinarima, kao i cyber napade na različite portale.

„Mnogi mediji na Kosovu nisu finansijski stabilni, zbog čega su podložni političkim uticajima što često dovodi do auto-cenzure”, saopštili su Repoteri bez granica u izveštaju o stanju medijskih sloboda 2020.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG