Linkovi

Kosovo: Još jedan stepenik ka priznatom suverenitetu


Members of Kosovo Security Force march with a flag of Kosovo (front)
Members of Kosovo Security Force march with a flag of Kosovo (front)
Manje od pet godina nakon što je postalo država, Kosovo je prešlo još jednu stepenicu ka punom i priznatom suverenitetu, dovevši do kraja period takozvane nadgledane nezavisnosti - tokom kojeg su medjunarodni predstavnici upravljali državom paralelno sa lokalnim vlastima. Plan za ovaj prelazni period bio je zamisao jednog od bivših UN-ovih izaslanika i pružio je okvir za nezavisnost uz neke uslove. Ali, i dalje je neostvaren ostao jedan od ključnih elemenata tog plana.

Medjunarodne i lokalne vlasti obilježile su kraj nadgledane faze kosovske nezavisnosti – ceremonijom koja je kosovskoj vladi najvećim dijelom predala kontrolu nad sopstvenim poslovima.

Daniel Serwer, sa Fakulteta za napredne medjunarodne studije, univerziteta Johns Hopkins, kaže da ljudi najbolje obavljaju vlast onda kad imaju punu odgovornost za to.

Mislim da više nema nikakve koristi od toga da izabrane vlasti ne budu i potpuno odgovorne iza to kako upravljaju Kosovom.

Ipak, u zemlji i dalje ostaje misija EU za vladavinu prava, kao i mirovne snage NATO-a.
Kurt Volker, iz McCainovog instituta pri univerzitetu savezne države Arizona, stoga kaže da ovaj najnoviji korak i ne treba smatrati velikom promjenom.

Bilo bi sramno, a bilo bi i veoma riskantno da bilo koja pojedinačna strana na Kosovu pokuša da iskoristi okončanje medjunarodne supervizije – da bi progurala sopstvenu pojedinačnu viziju ili svoj odredjeni interes.

Jedna od glavnih ideja medjunarodnog plana za Kosovo – bila je decentralizacija – kao vrsta garancije prava manjina, posebno za pretežno Srbima naseljeni sjever zemlje. Daniel Serwer kaže da je taj izazov i dalje ostao neriješen.

Sjever je pod kontrolom Beograda, a ne Prištine, tako da to nije decentralizacija, ne de fakto cijepanje teritorije, i to je nešto što ja ne volim da vidim. Ni Evropa to ne voli da vidi, a ne mislim ni da je Amerikancima drago da to gledaju.

Serwer kaže da bi ovo pitanje trebalo biti riješeno u pregovorima sa Srbijom. Bivši američki ambasador u NATO-u, Volker, slaže se s tim.
PRESTAJE NEPOSREDNO MEDJUNARODNO NADGLEDANJE KOSOVA
PRESTAJE NEPOSREDNO MEDJUNARODNO NADGLEDANJE KOSOVA

Na duge staze, sjeverno Kosovo treba da bude integrirano kao dio Kosova, dio jedinstvene zemlje, a treba mu i koliko god je moguće lokalne nezavisnosti da bi se odgovorilo na zabrinutosti onih koji tamo žive.

Razgovori Beograda i Prištine prekinuti su prošle godine nakon tenzija na kosovskoj granici prema Srbiji. Trebalo bi da se nastave u dolazećim mjesecima. Devedesetak od 195 država dosad je priznalo Kosovo kao državu. I Kosovo i Srbija žele ulazak u EU, ali srbijanske su šanse umanjene nedostatkom progresa u odnosima sa Kosovom, a pet članica EU još nije priznalo Kosovo.

Sama EU treba da ubijedi tih pet država da priznaju Kosovo unutar samoproklamovanih granica i to će pomoći da se popravi odnos Kosova i EU.

Serwer kaže da su problemi sa Srbijom uglavnom politički, dok Kosovo ima i političke i tehničke izazove pred sobom. Sa krajem tzv nadzirane nezavisnosti – na kosovskom je rukovodstvu da odgovori na probleme poput korupcije i visoke nezaposlenosti.
XS
SM
MD
LG