Linkovi

Vijeće Evrope: Teške optužbe na račun OVK i Hašima Tačija


Dick Marty
Dick Marty

U Briselu su, uz zaprešatenje, na izvještaj gospodina Martyja o stravičnim zločinima počinjenim na Kosovu, koji se dovode u vezu sa Hašimom Tačijem, reagovali i pozivima da se predoče dokazi za to i da se što prije provedu temeljite istrage, uključujući i međunardona tijela.

Kosovo je danas reagiralo velikom ljutnjom na nacrt dokumenta Vijeća Europe, kojim se optužuje kosovski premijer Hašim Tači da je bio vođa kriminalne grupe koja je trgovala unutarnjim organima tijela zatočenih Srba tijekom rata na Kosovu. Vlada u Prištini je taj dokumenat nazvala neosnovanim, dodajući kako je on samo pokušaj da se diskreditira nekadašnja Oslobodilačka vojska Kosova. U saopćenju koje izdala, kosovska vlada optužuje glavnog istražitelja Vijeća Europe za ovaj slučaja Dicka Martyja kao pristranog i sklonog izmišljotinama.

Gospodin Marty, švicarski parlamentarac, predvodio je tim istražitelja koji su se bavili navodima da je bilo ilegalne trgovine organima ljudskih tijela tijekom rata na Kosovu. U tom se izvještaju navodi da je lider nekadašnje OVK bio, kako je rečeno, šef prstena trgovanja ljudskim organima, koji su, prema navodima, uzimani iz tijela zarobljenih Srba koji zbog toga ubijani.

U Briselu su, uz zaprešatenje, na izvještaj gospodina Martyja o stravičnim zločinima počinjenim na Kosovu, koji se dovode u vezu sa Hašimom Tačijem, reagovali i pozivima da se predoče dokazi za to i da se što prije provedu temeljite istrage, uključujući i međunardona tijela.

Hašim Tači
Hašim Tači

Glasnogovornica visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku Catherine Ashton Maja Kocijančić je tim povodom izjavila:

“Ono što mogu reći je da ove optužbe uzimamo veoma ozbiljno. Borba protiv organizovanog kriminala je obaveza svih zapadnobalkanskih država, uključujući i Kosovo. To i jedan od razloga zašto imamo misiju EULEX na terenu. Pripadnici te misije su i do sada istraživali slučajeve u kojima je bilo riječi o trgovini ljudima, a i sada to čine za određeni broj. Dakle, da pojasnim... sve optužbe ozbiljno uzimamo, a u ovom konkretnom slučaju smo upoznati sa izvještajem i ako izvjestilac, gospodin Marty ima bilo kakav konkretan dokaz, pozivamo ga da ga predoči."

Oglasio se i generalni sekretar Vijeća Evrope Thorbjørn Jagland, koji je u kratkom saopštenju istakao da se upoznao sa sadržajem izvještaja, koji, priznaje on, sadrži brojne i veoma teške optužbe. „Zabrinut sam zbog implikacija i vjerujem da optužbe ne smiju ostati bez odgovora. Treba ih ili potvrditi ili pobiti odgovarajućim istragom” naglašava gospodin Jagland, pozivajući kompetentne vlasti, uključujući i međunarodne, da učine sve kako bi se otkrila prava istina.

Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch podsjeća ovom prilikom da već odavno poziva lokalne i međunarodne vlasti i zvaničnike na Kosovu da se odlučno i temeljito bave istragom ratnih i ostalih zločina počinjenih od strane bivših članova Oslobodilačke vojske Kosova. Umjesto tga, tvrde iz HRW-a, Ujedinjene nacije, Evropska unija Sjedinjene Američke Države su radije pribjegavali pragmatičnom političkom pristupu, vjerujući da treba da rade na miru i stabilnosti, žrtvujući tako neke od važnih principa pravde.

XS
SM
MD
LG