Linkovi

Agentica FBI održala predavanje u BiH: Studenti kreću u praćenje suđenja za korupciju


Cormack: Studenti će informacije sa suđenja predstaviti javnosti (Foto: Ambasada SAD-a)
Cormack: Studenti će informacije sa suđenja predstaviti javnosti (Foto: Ambasada SAD-a)

Studenti prava i kriminalistike u narednom periodu će pratiti suđenja za korupciju pred sudovima u Bosni i Hercegovini (BiH) i na taj način osigurati transparentnost.

Projekat, kojeg finansira Ministarstvo vanjskih poslova Sjedinjenih Država (SAD), počeo je uoči Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, koji se obilježava sutra, 9. decembra.

Maureen Cormack, ambasadorica SAD-a u BiH, kaže da je Ambasada odlučila da sedam dana posveti temama koje se tiču borbe protvi korupcije.

„Mi smo rekli da u Bosni i Hercegovini jedan dan nije dovoljan za razgovor o ovoj temi”, rekla je Cormack.

Ona se pozvala i na izvještaj organizacije Transparency International, a prema kojem je BiH u grupi zemalja koje su dobile su negativne ocjene po svim kriterijima u oblasti korupcije. Istraživanje je uključilo ispitivanje 60.000 građana u 42 zemlje Evrope i Centralne Azije.

„Gotovo 30 posto Bosanaca i Hercegovaca priznaje da su platili mito za usluge koje pružaju vlasti, a svi znamo da je ovo samo jedan mali dio mnogo većeg problema. Istovremeno, većina smatra da prosječni građani ne mogu bilo šta doprinjeti borbi protiv korpcije”, napomenula je Cormack.

Kako je kazala, studenti prava i kriminalistike u Sarajevu upoznati će javnost i medije sa informacijama sa suđenja.

„Nadamo da će javnost biti bolje informisana i spremna da se uključi u proces da prijavljuje korupciju”, dodala je Cormack.

Male kazne za korupciju

Meddžida Kreso, predsjednica Suda BiH, kazala je da „posvećenost pojedinaca i institucija upravljena na čišćenje vlastitih redova treba doći do izražaja i adekvatno predstavljena u javnosti”.

Unazad dva mjeseca otvorene su krivične istrage protiv najmanje četvero sudija i tužilaca zbog sumnje da su povezani sa kriminalnim grupama ili korupcijom.

Govoreći o koruptivnim predmetima pred Sudom BiH, Kreso je rekla da dominiraju presude proistekle iz sporazuma o priznanju krivnje koji su zaključeni sa optuženima i na osnovu kojih su izrečene uslovne zatvorske kazne i niske novčane kazne.

„Svakako, ti sporazumi dolaze od strane Tužilaštva i Sud je ponekad prilično ograničen u smislu odbacivanja takvih procesnih situacija koje bi otvorile mogućnost strožijeg kažnjavanja”, kazala je Kreso.

Na temu zakona o prevarama u inostranstvu, studentima je danas u Sarajevu u zatvorenom dijelu predavanje, između ostalih, održala i specijalna agentica Saveznog istražnog biroa (FBI), Teresa Hultz.

XS
SM
MD
LG