Linkovi

Konferencija UN o nasilju nad ženama otvorena u Sarajevu


Ilustrativna fotografija (gettyimages)
Ilustrativna fotografija (gettyimages)

Globalna konvencija partnera Fonda Ujedinjenih nacija za borbu protiv nasilja nad ženama otvorena je 4. novembra u Sarajevu, čime se obilježava početak globalne kampanje „16 dana aktivizma” protiv nasilja nad ženama, koja se održava širom svijeta.

Konferencija koja će trajati do 7. novembra nastoji mobilizirati javnost u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja, a njen fokus je tema silovanja.

Konvenciji prisustvuje i generalna podsekretarka Ujedinjenih nacija i izvršna direktorica UN Women Phumzile Mlambo-Ngcuka koja je ocijenila da je cilj konvencije između ostalog ohrabriti kako vlasti tako i organe civilnog društva da se bore protiv nasilja nad ženama koje je i u Bosni i Hercegovini jako prisutno.

„Kao zemlja članica koja je potpisala međunarodne konvencije, u BiH smo da ih ohrabrimo da ih i sprovedu i da ohrabrimo civilno društvo da radi s valstima kako bi zajedno omogućili ženama i djevojčicama da žive životom bez nasilja. Jedna od dvije žene u ovoj zemlji je iskusila nasilje u svom životu i jako je važno da se taj nivo nasilja smanji“, ocijenila je Mlambo-Ngcuka

Nijedna zemlja nije imuna, a rješenje treba tražiti u svim sektorima u društvu navela je rezitentna koordinatorica UN u BiH Sezin Sinanoglu, te kao primjer navela rad na posebnom programu koji je posvećen ovoj temi, a koji je dao dobre rezultate.

„Doveo je do multisektorskog pristupa, jer je shvaćeno da ovo pitanje zahtijeva ne samo pristup vlasti, zdravstvenih radnika, sigurnosti, već zajednički pristup svih ovih faktora. Kroz ovaj projekat provedena je i prva studija rasprostranjenosti nasilja što pruža čvrstu osnovu da se dalje govori o ovom problemu. I što je najvažnije, projekat je olakšao rad vlasti i organizacija civilnog društva“ istakla je Sinanoglu.

Globalna konvencija partnera UN Fonda za borbu protiv nasilja nad ženama okupila je više od 100 učesnika iz čitavog svijeta. Fond koji djeluje i u BiH u posljednje 22 godine podržao je rad 517 organizacija sa 149 miliona dolara u 139 zemlje i teritorije. Procjenjuje se da je samo tokom protekle godine svojim radom obuhvatio preko osam miliona ljudi.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG