Linkovi

Kontroverzni ruski zakon o 'suverenom internetu' stupa na snagu


A man walks past an ads poster at an Internet devices shop in St.Petersburg, Russia, April 11, 2019.
A man walks past an ads poster at an Internet devices shop in St.Petersburg, Russia, April 11, 2019.

Kontroverzni ruski zakon o Internetu stupio je na snagu 1. novembra uprkos upozorenjima kritičara da se može koristiti za proširenje vladine kontrole nad aktivnostima na mrežama.

Takozvani zakon o "suverenom Internetu", kojeg je Vladimir Putin potpisao početkom ove godine, zahtjeva od provajdera da instaliraju opremu koja bi mogla usmjeriti ruski web saobraćaj kroz tačke koje kontroliše država. Takođe uključuje odredbe o stvaranju ruskog domaćeg sistema domena.

Pristalice zakona kažu da će ovo ruski segment interneta - poznatog kao Runet - učiniti nezavisnijim. Oni tvrde da je zakon neophodan kako bi se Rusija zaštitila od potencijalnih cyber napada.

Kritičari, međutim, upozoravaju da će zakon dovesti do cenzure širokog dijela Interneta i omogućiti veći nadzor korisnika interneta od strane ruskih obavještajnih agencija. Mnogi vide zakon kao dio ambiciozne vladine kampanje za spriječavanje korišctenja Interneta za organizovanje protesta ili podsticanje građanske neposlušnosti.

Ruski zvaničnici branili su zakon kao zaštitnu mjeru potrebnu da spriječe Sjedinjene Države da ometaju Runet. Zakon predviđa da bi, ukoliko ruski zvaničnici primjete prijetnje bezbjednosti na mreži, državni nadzornik medija Roskomnadzor mogao u suštini da preuzme kontrolu nad Internetom u Rusiji bez prethodne najave provajderima - i da filtrira sav internet saobraćaj u zemlji.

XS
SM
MD
LG