Linkovi

Kongresna svjedočenja o radikalizmu u američkoj islamskoj zajednici - 'lov na vještice' ili izraz opravdanog straha?


Peter King
Peter King

Peter King: "Kongresna saslušanja su apsolutno potrebna zato što prijetnje po Sjedinjene Države dolaze od al-Qaide koja želi radikalizirati američku muslimansku zajednicu"

Republikanski kongresnik Peter King ovog će tjedna u Kongresu predvoditi saslušanje o islamskom radikalizmu. To i ne bilo privlačilo toliko pažnje da on nije izjavljivao kako američke muslimane treba držati na oku što je naišlo na brojne kritike jer su muslimani označeni kao potencijalni ekstremisti.

Kongresnik Peter King, koji je na čelu Odbora za domovinsku sigurnost u Zastupničkom domu, vjeruje da bi muslimanska zajednica u Americi trebala činiti više na odbacivanju o osudi al-Qaide te da bi trebala imati bolju suradnju sa snagama sigurnosti. U interview-u za Associated Press, King je rekao da je radikalni islam nedvojbena prijetnja te da mora biti pod istragom bez obzira što će time nečija osjećanja biti povrijeđena: “Nema ništa u onome što sam rekao ili učinio što bi trebalo prouzročiti neki strah ili zabrinutost”.

U međuvremenu je koalicija od 50 liberalnih organizacija poslala zajedničko pismo kongresniku Kingu s porukom da oni “ …ne vide nikakav pozitivan znak u tome što je jedna zajednica izdvojena da bude pod prismotrom“. No, održani su i skupovi potpore za kongresnika Kinga. "Kongresna saslušanja su apsolutno potrebna zato što prijetnje po Sjedinjene Države dolaze od pokušaja al-Qaide da radikalizira američku muslimansku zajednicu“ - rekao je voaj republikanski piolitičar iz savezne države New York.

King kaže da nije usamljen u svom strahu te da su svoju zabrinutost opetovano izražavali i ministar pravosuđa te ministrica domovinske sigurnosti.

Bijela kuća je preko zamjenika savjetnika za Nacionalnu sigurnost, Denisa McDonougha, poslala poruku o toleranciji. On je posjetio i jednu džamiju u području Washingtona, poručivši da ne treba stigmatizirati i demonizirati čitavu zajednicu zbog akcija nekolicine.

Američki muslimani pokušavaju poručiti svojim sunarodnjacima, Amerikancima, da su oni prosječni građani koji vole svoju zemlju. Irfan Mehmoud, iz organizacije „Moja vjera, moj glas“, kaže da ga brine da kongresno saslušanje o islamskom radikalizmu neće biti balansirano: "Želim da Amerika zna da smo mi dio istog miljea koji nas čini tako jedinstvenim. Mi smo, definitivno, dio američkog mješovitog društva i mi smo ponosni što smo Amerikanci. Jedino želimo da svi znaju ada mi želimo da se naši glasovi čuju“.

Cijela ova situacija je dio nacionalne debate koja traje skoro već jedno desetljeće, odnosno nakon terorističkih napada od 11.rujna 2001.godine, u kojima je u ubijeno oko tri tisuće ljudi. Kongresnik King kaže da se želi obratiti američkim muslimanima koji tvrde da su vidjeli kako njihovi rođaci postaju ekstremni, te da su lokalne islamske zajednice mogle pomoći da se takvo nešto spriječi.

Demokrati, opet, žele istaći islamske čelnike koji su pomogli da Amerika bude sigurnija. Demokratski kongresnik, jedan od dva muslimana u Kongresu, Andre Carson na pitanje gleda li na akcije Petera Kinga kao na lov na vještice odgovora ovako: "Apsolutno. To nas vraća u vrijeme McCarthysma. Za mene bi saslušanja kongresnika Kinga trebala biti šireg djelokruga. U ovoj zemlji postoje muslimani koji se svakodnevno bore da je zaštite, da je učine sigurnijom. Govorim o stotinama tisuća, čak milijuna američkih muslimana i njihovom doprinosu ovoj zemlji. Njegova saslušanja će samo voditi do još većeg nerazumijevanja muslimanske zajednice u Sjedinjenim Državama“.

U međuvremenu Peter King mora odgovarati na pitanja o vlastitoj potpori teroristima, odnosno Irskoj republikanskoj armiji 1980-tih i 90-tih. IRA je tada na popisu terorističkih organizacija kojeg je napravila američka vlada. Njegov je odgovor – IRA i al-Qaida su drugačije, IRA nije nikoga napala unutar Amerike, a ja sam pomagao političkom krilu da se uspostavi mirovni sporazum.

XS
SM
MD
LG