Linkovi

Školstvo u Kaliforniji najviše pogođeno recesijom


Kalifornija je jedna od američkih saveznih država najviše pogođena recesijom. Zbog toga će na jednog nastavnika, umjesto 20 učenika, od sada biti njih 30
Kalifornija je jedna od američkih saveznih država najviše pogođena recesijom. Zbog toga će na jednog nastavnika, umjesto 20 učenika, od sada biti njih 30

Većina školskih okruga u Kaliforniji smanjila je broj nastavnih dana. I druge savezne države u Americi također govore o brojčanom smanjenju dana nastave, u vrijeme kad se pokušavaju nositi s umanjenim ulaganjima u školstvo

Ekonomska recesija utjecala je na gotovo svaki aspekt života u Americi, pa ni obrazovanje nije bila iznimka. Financiranje školstva smanjeno je zbog proračunskih problema u brojnim saveznim državama. Jedna od najpogođenijih je Kalifornija: u toj su državi posao izgubile tisuće nastavnika.

Nastavnici diljem Kalifornije strahovali su od primitka otkaznog pisma. Veronica Pellegrin nedavno ga je dobila poštom:

"Kad u pismu vidite svojim očima, crno na bijelo, da vaše usluge više neće biti potrebne, to vas ostavlja vrlo utučenim i frustriranim."

Veronica Pellegrin, međutim, nije jedina. U osnovnoj školi Mariposa-Nabi u Los Angelesu, 60 posto nastavnika primilo je obavijest o otpustu s radnog mjesta. Salvador Rodriguez, ravnatelj škole, kaže da drugog izbora trenutno nema te da se škola mora prilagoditi promjenama i dalje funkcionirati kako najbolje može. Čak i uz smanjeni proračun, Salvador Rodriguez uspio je pribaviti računala za učenike, no ipak se osjeća promjena. Prije je, kaže on, obično bilo 20 učenika u jednom razredu, no sljedeće se godine očekuje da će ih biti skoro 30. Nastavnici kažu da to znači da će se svakom učeniku moći posvetiti manje pažnje. To će se posebno osjetiti u ovoj školi jer nju pohađa velik broj imigranata kojima engleski nije materinji jezik.

"I tko onda tu gubi? Djeca," kaže Salvador Rodriguez.

John Deasy upravitelj je školskog okruga Los Angelesa, drugog po veličini školskog sustava u Sjedinjenim Državama. On kaže da je u posljednje dvije godine taj okrug izgubio 10 do 12 posto osoblja, od kojih su oko polovina nastavnici:

"Recesija je uvelike utjecala na državni proračun. Stoga je i proračun za naše škole drastično smanjen."

Recesija je utjecala na smanjeno odvajanje sredstava za obrazovanje širom Sjedinjenih Država, kažu stručnjaci. Prema nekima, čak 160 tisuća nastavnika širom Amerike primili su otkazna pisma ovog proljeća. Situacija u Kaliforniji čini se još ozbiljnijom jer je u toj državi proračun smanjen i prije recesije pa je tako trošila manje novaca po učeniku od nacionalnog prosjeka. Osnovne i srednje škole u Kaliforniji većinu sredstava dobivaju od državne vlade, oko 40 posto od ukupnog državnog fonda. Predsjednik sindikata Udruženih nastavnika Los Angelesa, A.J. Duffy, kaže da količina novca koja se dodjeljuje školama svake godine ovisi o fluktuacijama u ekonomiji:

"U posljednje dvije i pol do tri godine, izgubili smo 20 milijardi za javno obrazovanje."

Upravitelj ovog školskog okruga John Deasy kaže da se, ukoliko se problemi oko proračuna ne riješe, mogu očekivati daljnje promjene:

"Trenutno otpuštamo i smanjujemo radno vrijeme našim knjižničarima i medicinskim sestrama. Bit ćemo prisiljeni na zatvaranje i združivanje škola."

Većina školskih okruga u Kaliforniji smanjila je broj nastavnih dana. I druge savezne države u Americi također govore o brojčanom smanjenju dana nastave, u vrijeme kad se pokušavaju nositi s umanjenim ulaganjima u školstvo.

XS
SM
MD
LG