Linkovi

Ko je Alex Mashinsky, čovjek koji stoji iza navodne Celsius kriptovalutne prevare?


Celsius Network founder Alex Mashinsky speaks in a still image from a video conference interview
Celsius Network founder Alex Mashinsky speaks in a still image from a video conference interview

Alex Mashinsky, suosnivač bankrotiranog kripto zajmodavca Celsius Network, za kojeg tužioci navode da je od ulagače izvukao milijarde, serijski je poduzetnik koji se predstavljao kao moderni Robin Hood.

Mashinsky (57) je na prevaru promovirao Celsius kao sigurnu alternativu bankama, dok je prikrivao da gubi stotine miliona dolara u rizičnim investicijama, prema tužbi koju je u četvrtak podnijela njujorška državna tužiteljica Letitia James.

Građanskom tužbom se traži da se Mašinskom zabrani poslovanje u New Yorku i da plati odštetu, restituciju i degorgement.

Tužba je posljednja poteškoća za kripto sektor, koji je potresen optužbama protiv osnivača FTX kripto burze Sama Bankman-Frieda. Bivši mogul, koji je optužen za prevaru investitora i nanošenje milijarde dolara gubitaka, u utorak se izjasnio da nije kriv.

Mašinski, rodom iz Ukrajine čija je porodica emigrirala u Izrael, odlučio je da se preseli u Njujork nakon što je 1988. otišao u taj grad, rekao je za podcast za Forbes.

"Ogledao sam se i pomislio sam, nikad se neću vratiti", rekao je.

Od tada je osnovao osam kompanija, uključujući Arbinet, koja je izašla na berzu 2004. godine, i Transit Wireless, koja pruža Wi-Fi podzemnoj željeznici u New Yorku.

Mashinsky tvrdi da je kreirao Voice over Internet Protocol (VoIP), preteču aplikacije Uber za dijeljenje vožnje, kao i ideju za kriptovalutu koja je prethodila bitcoinu.

Mashinsky se uključio u kriptovalute 2017. godine, kada je njegov fond Governing Dynamics doveo blockchain kompaniju MicroMoney kao strateškog partnera. Iste godine je osnovao Celsius.

U svojim tinejdžerskim godinama, Mashinsky je kupovao konfiskovanu robu poput fenova za kosu i videorekordera sa carinskih aukcija na izraelskom aerodromu Ben Gurion i preprodavao ih za profit, navodi se u članku iz 1999. u ugašenoj tehničkoj publikaciji Industry Standard.

Mašinski je u to vrijeme imao aspiracije da pokrene posao transplantacije cijelog tela: "Dajte staroj osobi novo tijelo - zadržite glavu, zadržite kičmu i ponovo kreirajte ostalo", rekao je.

Izvršni direktor je služio u izraelskoj vojsci od 1984. do 1987. godine, gdje se školovao za pilota i služio u pješadijskim jedinicama Golani, navodi se na njegovom ličnom sajtu.

Mashinsky je prikupio preko 1,5 milijardi dolara za različite poduhvate koji su generirali više od 3 milijarde dolara koje su on i drugi investitori unovčili, navodi se na njegovoj web stranici, koja također kaže da posjeduje više od 50 patenata.

"Najveći rizik je da ga ne preuzmete", piše na početnoj stranici.

U stotinama intervjua, postova na blogu i livestreamova kao javno lice Celzijusa, Mashinsky je svojim klijentima obećao da će dobiti visoke povrate ako polože digitalnu imovinu na njegovu platformu, uz minimalan rizik, prema tužbi New York AG-a.

Ni Mašinski ni njegov advokat nisu odmah odgovorili na zahtjeve za komentar u četvrtak.

Celsius je obećao da će investitori ostvariti povrat do 17%, među najvišim u industriji. "Mi to uzimamo od bogatih", navodi se u tužbi Mašinskog.

Do početka 2022. prikupio je 20 milijardi dolara digitalne imovine od investitora. Međutim, kompanija se borila da ostvari dovoljno prihoda da isplati obećane prinose i krenula je u mnogo rizičnije investicije, navodi se u tvrdnji.

Kompanija je dala stotine miliona dolara u kreditima bez kolaterala i uložila stotine miliona više u neregulisane decentralizovane finansijske platforme, navodi se u tužbi.

Mašinski, koji je nosio majice sa sloganima kao što su "banke nisu vaši prijatelji", nastavio je lažno predstavljati investitorima da je Celsius generisao visok prinos kroz niskorizična ulaganja, navodi se u pravnom podnesku.

U YouTube videu "Pitaj Mashinsky Anything" 10. juna, preduzetnik je rekao da "Celzijus ima milijarde likvidnosti." Dva dana kasnije, pauzirao je povlačenje investitora "kako bi stabilizovala likvidnost i poslovanje".

Celsius je prošlog 13. jula podnio zahtjev za zaštitu od poverilaca iz poglavlja 11, navodeći deficit od 1,19 milijardi dolara u svom bilansu stanja.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG