Linkovi

Oboren rekord: Mart 10. najtopliji mjesec zaredom


Volonter dijeli vodu za piće pored autobuske stanice po vrućem danu u Hajderabadu, Indija, 21. marta 2024. Zemlja je upravo imala najtopliji mart ikada zabilježen, 10. mjesec zaredom u kojem je postavljen takav rekord, prema klimatskoj agenciji EU Copernicus.
Volonter dijeli vodu za piće pored autobuske stanice po vrućem danu u Hajderabadu, Indija, 21. marta 2024. Zemlja je upravo imala najtopliji mart ikada zabilježen, 10. mjesec zaredom u kojem je postavljen takav rekord, prema klimatskoj agenciji EU Copernicus.

Deseti uzastopni mjesec, Zemlja je u martu postavila novi mjesečni rekord za globalnu toplinu - pri čemu su temperature zraka i svjetskih okeana dostigle najviši nivo za mjesec dana, saopštila je klimatska agencija Evropske unije Kopernikus.

U martu 2024. prosječna temperatura iznosila je 14,14 stepeni Celzijusa, premašivši prethodni rekord iz 2016. za desetinu stepena, prema podacima Kopernika. I bilo je 1,68 stepeni C toplije nego u kasnim 1800-im, baza koja se koristila za temperature prije nego što je sagorijevanje fosilnih goriva počelo brzo da raste.

Od prošlog juna, globus je svakog mjeseca rušio toplotne rekorde, pri čemu su tome doprinijeli morski toplotni talasi u velikim područjima okeana.

Naučnici kažu da rekordna vrućina u to vrijeme nije bila sasvim iznenađujuća zbog jakog El Nina, klimatskog stanja koje zagrijava centralni Pacifik i mijenja globalne vremenske obrasce.

Ali njegova kombinacija sa neprirodnim morskim toplotnim talasima učinila je ove rekorde tako zadivljujućim“, rekla je naučnica iz Centra za istraživanje klime Woodwell Jennifer Francis.

Kako El Nino opada, granice za koje se globalne prosječne temperature premašuju svakog mjeseca trebale bi se smanjiti, rekla je Francis.

Klimatski naučnici većinu rekordne topline pripisuju klimatskim promjenama koje je uzrokovao čovjek zbog emisije ugljičnog dioksida i metana koje nastaju spaljivanjem uglja, nafte i prirodnog plina.

"Putanja se neće promijeniti sve dok koncentracije stakleničkih plinova u atmosferi ne prestanu rasti", rekla je Francis, "što znači da moramo prestati sa sagorijevanjem fosilnih goriva, zaustaviti krčenje šuma i uzgajati našu hranu na održiviji način što je prije moguće."

Do tada očekujte još oborenih rekorda, rekla je.

Prema Pariskom sporazumu iz 2015. godine, svijet je postavio cilj da zadrži zagrijavanje na ili ispod 1,5 stepeni Celzijusa od predindustrijskih vremena. Kopernikovi podaci o temperaturi su mjesečni i koriste nešto drugačiji sistem mjerenja od pariškog praga, koji je u prosjeku za dvije ili tri decenije.

Samantha Burgess, zamjenica direktora Copernicus-a, rekla je da martovska rekordna temperatura nije bila tako izuzetna kao u nekim drugim mjesecima prošle godine koji su oborili rekorde u većoj mjeri.

"Imali smo rekordne mjesece koji su bili još neobičniji", rekla je Burgess, ukazujući na februar 2024. i septembar 2023. Ali "put nije u pravom smjeru", dodala je.

Zemljina kugla je sada doživjela 12 mjeseci sa prosječnom mjesečnom temperaturom od 1,58 stepeni Celzijusa iznad pariškog praga, prema podacima Kopernika.

U martu je prosječna temperatura globalne površine mora iznosila 21,07 stepeni Celzijusa, što je najveća mjesečna vrijednost zabilježena i nešto viša od one koja je zabilježena u februaru.

"Potrebne su nam ambicioznije globalne akcije kako bismo osigurali da što prije stignemo do nule", rekla je Burgess.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG