Linkovi

Yang Jianli: 'Kineski režim kontrolira situaciju uglavnom na površini'


Kineski disident Yang Jianli i njegova supruga po dolasku u Washington, nakon što je Yang Jianli odslužio petgodišnju kaznu zatvora
Kineski disident Yang Jianli i njegova supruga po dolasku u Washington, nakon što je Yang Jianli odslužio petgodišnju kaznu zatvora

Zhang Boli: "Ekonomija se počela razvijati brže a vlasti su narodu dale više slobode. Na primjer, ako ne pričate i djelujete protiv vlasti, imate sve ostale slobode."

Za nekoliko dana u Oslu u Norveškoj bit će dodijeljena Nobelova nagrada za mir, koju je ove godine dobio kineski disident Liu Xiaobo. Riječ je o jednom od vođa studentskog pokreta s kraja osamdesetih koji zbog svoje pro-demokratske aktivnosti služi kaznu zatvora. Novinarka Glasa Amerike Elizabeth Lee razgovarala je o značaju ove nagrade i situaciji u Kini s dvojicom bivših suboraca Liu Xiaoboa koji danas žive u Sjedinjenim Državama.

U lipnju 1989. godine prodemokratski pokret kineskih studenata krvavo je ugušen na pekinškom trgu Tienanmen. Zhang Boli je bio jedan od prosvjednika kojima je pošlo za rukom uteći iz zemlje. Kaže da je u Kini ostavio sve što je imao, a da je u Americi našao – vjeru. Ovaj protestantski pastor kaže da su događaji na pekinškom Trgu nebeskog mira iz korijena promijenili Kinu: "Ekonomija se počela razvijati brže a vlasti su narodu dale više slobode. Na primjer, ako ne pričate i djelujete protiv vlasti, imate sve ostale slobode."

Yang Jianli također je bio među prosvjednicima na Tienanmenu, u ljeto 1989, a danas živi u Americi. On smatra da će rastući prosperitet postupno dovesti i do političkih promjena u Kini: "Kada život postane lakši, kada se ljudi počnu bogatiti, onda će zaželjeti da imaju i veću ulogu u političkom procesu."

No, političke će promjene biti polagane i suptilne. One će biti rezultat pritiska javnosti, a ne političke odluke vlasti. Yang Jianli kaže da ga nije iznenadilo što je Liu Xiaobo ove godine dobio Nobelovu nagradu: "Na površini, vlasti kontroliraju situaciju. Nakon objave tko je osvojio Nobela za mir, čak su i pooštrile kontrolu. Međutim, to je sve na površini. Mora se vidjeti što se događa i u kineskom društvu."

Yang Jianli kaže da je primjer za to izjava jednog umirovljenog komunističkog čelnika koji se založio za širu slobodu govora: "Možda ta dva događaja možda i nisu neki prijelomni događaji, ali oni će dugoročno utjecati na opću situaciju u Kini."

Zhang Boli smatra da će Kina postati slobodnija zemlja, i zbog pritiska izvana a i zbog pritiska kineske javnosti: "Bit će još većih problema na ekonomskom planu, kao i socijalnih i političkih problema. Kada vlast shvati da se s njima konačno mora sučeliti, onda će doći i do promjena. Promjena će biti rezultat pritiska."

Yang Jianlin radi na Sveučilištu Harvard, gdje je u kontaktu sa studentima iz Kine. On misli da će promjene izboriti mlada generacija: "Mislim da su oni neovisniji nego što smo bili mi. Oni možda nisu za disidenti pokret. Ali oni ne podržavaju niti vlast. Oni će se organizirati oko nekog problema i boriti se za njegovo rješavanje."

I Yang Jialin i Zhang Boli su optimisti, uvjereni su da će Kina postati slobodna zemlja. Ali, obojica su također uvjereni da se to neće dogoditi preko noći.

XS
SM
MD
LG