Linkovi

Kina izmjerila 52,2 stepena Celzijusa


Ekstremne vrućine u Kini
Ekstremne vrućine u Kini

Udaljeni gradić na sjeverozapadu Kine u nedjelju je izdržao temperaturu veću od 52 stepena Celzijusa, izvijestili su državni mediji, postavljajući rekord u zemlji koja se prije samo šest mjeseci borila s temperaturom od minus 50 stepeni.

Temperatura u gradu Sanbao u Turpanskoj kotlini u Sinđiangu u nedjelju je skočila na 52,2 stepena, izvijestio je u ponedjeljak list Xinjiang Daily, a očekuje se da će rekordna vrućina potrajati još najmanje pet dana.

Temperatura u nedjelju oborila je prijašnji rekord od 50,3 stepena, izmjeren 2015. u blizini Aydinga u ovoj kotlini, velikom bazenu pješčanih dina i isušenih jezera koji je na više od 150 metara ispod nivoa mora.

Azijske zemlje su dosegle rekordne temperature od aprila, što je izazvalo zabrinutost zbog njihove sposobnosti da se prilagode klimi koja se brzo mijenja.

Cilj održavanja dugoročnog globalnog zagrijavanja unutar 1,5 stepena Celzijusa je van domašaja, kažu stručnjaci za klimu.

Produžena vrućina u Kini izazvala je probleme u elektroenergetskoj mreži i usjevima, te predstavlja prijetnju ponavljanja prošlogodišnje suše, najgore u posljednjih 60 godina.

Nagle promjene temperature tokom godišnjih doba nisu neuobičajene u Kini, ali promjene postaju sve izraženije.

Temperatura u Moheu, gradu u sjeveroistočnoj provinciji Heilongjiang, pala je 22. januara na minus 53 stepena Celzijusa, saopštila je lokalna meteorološka kancelarija, čime je oborena prethodni rekordno nizak nivo u zemlji od minus 52,3 stepena 1969. godine.

Od tada, jake kiše su prisutne u centralnoj Kini, uništavajući žitna polja.

Sjedinjene Države i Kina ove sedmice nastoje da obnove napore u borbi protiv globalnog zagrijavanja, a američki specijalni izaslanik za klimu John Kerry u Pekingu razgovara sa svojim kineskim kolegom Xie Zhenhuom.

XS
SM
MD
LG