Linkovi

Izvori Reutersa: U toku pripreme za moguću Xijevu posjetu Vijetnamu sljedećeg mjeseca


Kineski predsjednik Xi Jinping
Kineski predsjednik Xi Jinping

Vijetnamski i kineski zvaničnici pripremaju se za moguću posjetu predsjednika Xi Jinpinga Hanoju krajem oktobra ili početkom novembra, nakon posjete američkog predsjednika Joea Bidena u septembru, izjavile su četiri osobe upoznate s planovima.

Posjeta bi naglasila rastuću stratešku važnost proizvodnog čvorišta u jugoistočnoj Aziji, jer se velike sile bore za utjecaj u regiji usred rastućih tenzija između Pekinga i Washingtona.

U toku je rad na zajedničkom saopštenju koje će biti izdato tokom posjete, rekle su za Reuters četiri osobe obaviještene o pregovorima.

Dvoje od njih reklo je da su strane raspravljale o spominjanju zajedničkog života u "zajednici zajedničke sudbine", frazi koju Xi često koristi, a koju neki smatraju kontroverznom. Vijetnamski zvaničnici bili su oprezni oko dodavanja te reference, rekla su dva izvora.

Peti vijetnamski izvor rekao je da će zajednička izjava vjerovatno uključiti tu referencu. To bi se, prema dva izvora, moglo protumačiti kao podizanje veza između dvije zemlje, ali je nejasno šta bi to podrazumijevalo i kakvi bi konkretni sporazumi mogli biti najavljeni.

Posjeta nije najavljena.

"Sve važne diplomatske aktivnosti Vijetnama bit će vam objavljene kada bude prikladno", rekao je glasnogovornik vijetnamskog Ministarstva vanjskih poslova Pham Thu Hang na konferenciji za novinare u četvrtak, upitan o mogućoj posjeti.

Ministarstvo nije odgovorilo na pitanja koja je Reuters poslao putem e-pošte o vremenu posjete i sadržaju zajedničke izjave.

Ministarstvo vanjskih poslova Kine nije odgovorilo na zahtjev za komentar.

Jedan od izvora je rekao da je Kina poslala tim u Hanoj da organizira smještaj za Xijevu delegaciju.

Drugi je rekao da tim traži da rezerviše 800 soba u hotelima u glavnom gradu Vijetnama, što je broj u skladu sa državnom posjetom.

Putovanje se priprema mjesecima, rekli su zvaničnici.

Vijetnam se smatra sve važnijim za obje supersile, jer proširuje svoju ulogu u globalnim lancima opskrbe, uvozeći industrijske komponente iz Kine koje sklapa prije nego što izvozi gotove proizvode u Sjedinjene Države ili Evropu.

Washington je unaprijedio svoje veze s Hanojem u septembru, uzdigavši Sjedinjene Države na isti vrh kao Kina u Vijetnamu nakon dužeg diplomatskog pritiska.

Kina je najveći investitor u svom južnom susjedu, jer se obavezala da će potrošiti skoro 3 milijarde dolara u Vijetnamu u prvih devet mjeseci ove godine, šest puta više od SAD-a u istom periodu, podaci su vijetnamske vlade.

Peking i Hanoj su u sukobu oko granica u Južnom kineskom moru i imaju vjekovnu historiju sukoba. Posljednji rat Kine protiv Vijetnama vođen je 1979. godine.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG